Brann i Jotun-fabrikken i Sandefjord – har kontroll

Politiet sier nødetatene har kontroll på brannen og at evakuerte får lov til flytte tilbake. Onsdag er det på dagen 45 år siden storbrann i samme fabrikk.

Klokken 17.24 onsdag meldte politiet i Sør-Øst at det er kontroll på brannen og at de fleste politipatruljene er dimittert.

– De som ble evakuert i nærområdet - ca 30 personer - og alle andre kan nå flytte tilbake til sine hus. De som bor i en radius på to kilometer, kan nå bevege seg fritt og igjen lukke opp dører og vinduer, skriver de på Twitter.

Siw Thokle, politistasjonssjef i Sandefjord, sier til TV 2 rundt halv sju, at de ikke har fått meldinger om personskade eller vet årsaken til brannen.

Skremmende hendelse

Thokle ber samtidig personer som har vært utsatt for røyk om å oppsøke helsevesenet. En politibetjent har vært til legevakta for sjekk etter å ha fått i seg røyk, opplyser politisjefen.

– Vi skjønner at hendelsen har vært skremmende for beboere i nærheten og andre vitner. Samtidig må jeg berømme Jotun som klarte å evakuere så rask og effektivt før liv gikk tapt. Også kommunens håndtering av pårørende har vært god.

Thokle sier de vil gjøre undersøkelser på stedet så fort det lar seg gjøre.

RØYK: Det velter ut store mengder svart røyk fra bygget.
RØYK: Det velter ut store mengder svart røyk fra bygget. Foto: Geir Eriksen

Politiet i Sør-Øst meldte at de klokken 15 onsdag hadde fått inn meldinger om en brann i et lagerbygg på Jotun fabrikker i Sandefjord.

– Vi vet ikke foreløpig hva som er i lagerbygget. Det er ikke meldt om skadde eller savnede, sa operasjonsleder Trond Egil Groth i Sør-Øst politidistrikt til TV 2 da.

Omfanget av brannen er foreløpig ikke kjent, men bilder fra stedet viser at det var snakk om åpne flammer og voldsom røykutvikling i området kort tid etter brannen.

Det er besluttet å opprette en sikkerhetsavstand på 500 meter rundt lagerbygget.

AVTATT: Det var mindre røyk på stedet klokekn 16.20.
AVTATT: Det var mindre røyk på stedet klokekn 16.20. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

– Alle ansatte er evakuert og det er kontroll på samtlige, opplyser Sør-Øst politidistrikt.

Det var lenge fare for spredning til nabobygg.

Avtar noe

Like før klokken 17 var flere av brannbilene som hadde bistått på stedet, på vei tilbake til sine brannstasjoner.

Ved 17-tiden opplyser ordfører i sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch (H), at folk som er evakuert kan reise tilbake til boligområdene sine.

– Det viktigste er at det går bra med ansatt og alle som bor i området. Det er betryggende at man har klart å få kontroll på brannen så raskt, sier han til TV 2.

Kriseteam

Alle som bor eller oppholder seg innenfor en 2 kilometers radius fra fabrikken ble lenge oppfordret til å holde seg innendørs, og til å holde dører og vinduer lukket.

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Christian Espolin Johnson.
KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Christian Espolin Johnson. Foto: Jotun

– Det brenner i bindemiddelfabrikken vår, sier Christian Espolin Johnson, kommunikasjonsdirektør i Jotun, til TV 2 ved 15.30-tiden.

– Fabrikken inneholder alkyderm som er halvfabrikatet av maling. Det har vært flere eksplosjoner på kokeriet vårt, opplyser Johnson.

– Jeg er på vei til Sandefjord nå og vi skal etablere kriseteam der for å se hvordan vi går fram. Vi vet ikke når brannen startet. Det er brennbare substanser som brenner, og det er viktig at folk overholder sikkerhetssonen på 500 meter, for røyken kan være giftig å puste inn, sier han.

Også Sandefjord kommune har satt krisestab.

45 år siden sist

Vestfold Interkommunale brannvesen skriver på sin Facebook-side at de har bistått i slukningsarbeidet.

Brannvesenet opplyser at det onsdag er nøyaktig 45 år siden Jotuns malingfabrikk i Sandefjord sto i flammer sist.

– Den er blant Norges største industribranner, og har vært med å endre hvordan myndighetene i Norge har fulgt opp industri som håndterer brannfarlig vare, skriver de.

Torsdag 15. september 1976 gikk brannalarmen på Jotun sin malingsfabrikk på Gimle i Sandefjord. Seks mennesker mistet livet og elleve ble skadet, og verdier for over 175 millioner kroner gikk tapt.

– Det er jo veldig spesielt selvfølgelig at dette nå skjer akkurat i dag, sier Espolin Johnson.

Også ordfører Gleditsch synes også det er svært spesielt at det brenner akkurat 15. september.

– Jeg husker dagen for 45 år siden, da jeg var 13 år. Jeg var sammen med bestefaren min og vi sto så på den dramatiske brannen med han, sier Gleditsch.

Farfaren var grunnlegger av Jotun og faren var sjef i en årrekke. Familien Gleditsch er fremdeles blant de største aksjonærene i selskapet.

Relatert