Smakfull gulrot- og søtpotetsuppe

Denne suppen er gluten- og melkefri. Serveres gjerne med halvgrove rundstykker.

Begynn med å bake rundstykker. Oppskriften finner du nederst i artikkelen. Rundstykkene egner seg godt til frysing.

Gulrot og søtpotet suppe

  • 1 løk, gjerne rødløk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2-3 ss flytende Melange, melkefri og vegansk*
  • 6-7 gulrøtter
  • 1 søtpotet
  • 1–2 ss finrevet/finhakket frisk ingefær (2 ss gir en sterk/hot suppe)
  • Eventuelt 1-2 ts currypaste (kan sløyfes eller erstattes med 1-2 ts finhakket frisk chili)
  • 1 ts spisskummen, malt
  • 1 ts koriander, malt
  • Eventuelt litt kajennepepper
  • Salt, pepper
  • Ca. 9 dl grønnsakkraft/buljong eller kyllingkraft/buljong (sjekk eventuelt for gluten)
  • 2-3 dl kokosmelk
  • Saft av lime, sitron eller appelsin

Slik gjør du:

Rens og finhakk løk, hvitløk og ingefær og del gulrøtter og søtpotet i skiver/biter.

Varm opp flytende Melange i en kasserolle, surr løk og hvitløk til løken er blank. Tilsett spisskum, malt koriander, ingefær, currypaste, eventuelt frisk chili, gulrøtter og søtpotet og la surre et par minutter før kraften og kokosmelk tilsettes. Kok opp og la småkoke til gulrøttene og søtpotet er helt møre, 15-20 minutter. Tiden er avhengig av størrelsen på bitene.

Kjør suppen glatt med en stavmikser (se tips). Smak til med lime, sitron eller appelsin, salt, pepper, eventuelt mer kajennepepper eller chilipulver, spisskum og koriander. Ønsker du en mer mettende suppe tilsett kokosmelk/kokoskrem.

Tips: Har du ikke stavmikser, hell suppen i en sikt/dørslag og bruk en sleiv/slikkepott til å mose/gni grønnsakene igjennom silen til en glatt suppe. Server eventuelt med litt kokosmelk, eventuelt en «skvis» saft fra klementin/appelsin.

Halvgrove rundstykker med gulrot og solsikkekjerner

Oppskriften gir ca. 18 stk. Deigen kan enkelt dobles.

  • 5 dl lettmelk eller vann
  • 1 pk gjær
  • 3-4 ss flytende Melange
  • 2 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 2 gulrøtter (ca. 3 dl finrevet gulrot)
  • 350 g sammalt hvete, grov
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 1 dl hvetekli
  • Ca. 500 g hvetemel
  • Solsikkekjerner eller havregryn til dryss

Varm melk/vann til fingervarm. Hell over i en bakebolle, smuldre gjæren i den lunkne vesken (tørrgjær tilsettes sammen med det tørre). Tilsett resten av ingrediensene i bakebollen og elt til du får en glatt, myk og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse.

Ha deigen ut på et melet bakebord. Del den i 16-18 like store emner og trill til boller. Sett med litt avstand på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med et klede, og la etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Før steking, pensle med litt vann, og dryss over solsikkekjerner. Stek rundstykkene midt i ovnen på 225 grader i 10–12 minutter. Avkjøl på rist. Avkjøl helt før de legges i pose. Egner seg godt til frysing.

*I samarbeid med produktplassering

Relatert