OVERLEVDE: Republikanerne i California forsøkte å avsette Gavin Newsom, men guvernøren overlevde tilbakekallingsvalget.
OVERLEVDE: Republikanerne i California forsøkte å avsette Gavin Newsom, men guvernøren overlevde tilbakekallingsvalget. Foto: Leah Millis/REUTERS

Demokraten overlevde valg i California – republikanerne peker på valgfusk

California-guvernør Gavin Newsom overlevde tirsdagens tilbakekallingsvalg, hvor republikanerne forsøkte å avsette ham. Motstanderne, inkludert Donald Trump, mener demokratene har urent mel i posten.

USAs mest folkerike delstat gikk til valgurnene tirsdag, hvor fremtiden til guvernør Gavin Newsom sto på spill. Etter sinne og frustrasjon rundt guvernørens korona-håndtering, samlet republikanerne inn nok underskrifter til å kreve et såkalt tilbakekallingsvalg, hvor man stemmer for å avsette den sittende guvernøren. Stemmer over halvparten av velgerne for avsettelse, går guvernør-tittelen til den av motkandidatene med flest stemmer.

Valglokalene stengte klokken 05 norsk tid. Newsom har siden holdt en solid ledelse i opptellingen, og 05.40 utpeker både Associated Press, CNN og NBC News guvernøren til vinneren av valget.

Newsom har bare sittet med makten i litt over tre år, og er kun den fjerde guvernøren i USAs historie som må ut i et tilbakekallingsvalg. Sist det skjedde var i 2003, da republikaneren Arnold Schwarzenegger tok en overraskende seier i den demokratiske høyborgen på vestkysten.

Guvernøren var takknemlig for at Californias innbyggere svarte «nei» på spørsmålet om tilbakekalling.

Newsoms strenge koronarestriksjoner har gjort ham upopulær blant mange republikanere.
Newsoms strenge koronarestriksjoner har gjort ham upopulær blant mange republikanere. Foto: Jeff Chiu/AP Photo

– Vi sa ja til vitenskap. Vi sa ja til vaksiner. Vi sa ja til å avslutte denne pandemien, sier Newsom i seierstalen tirsdag morgen norsk tid.

Guvernøren rettet også et stikk mot «den tidligere presidenten» og andre som hevder at valgresultatet er påvirket av fusk.

– Vi slo kanskje Trump, men Trumpismen lever fortsatt. Den store løgnen, stormingen av Kongressen og alle forsøkene på å kneble velgere, legger Newsom til.

Hjulpet av Biden og forhåndsstemmer

Mandag fikk Newsom støtte fra partikollega og president Joe Biden, som advarte om konsekvensene av å fjerne guvernøren. Presidenten mener Newsoms motstander Larry Elden er «en klone» av Donald Trump.

President Joe Biden ga sin fulle støtte til partikollega Newsom mandag.
President Joe Biden ga sin fulle støtte til partikollega Newsom mandag. Foto: Leah Millis/REUTERS

– Hele USA følger med på hva som skjer i California. Resultatet kommer til å merkes over hele landet, og rundt omkring i verden, advarte Biden.

Newsom ble også hjulpet av uvanlig høy valgdeltakelse, da særlig i form av forhåndsstemmer. Før valget hadde så mange som 8.6 millioner av Californias 22 millioner stemmeberettigede avgitt stemme, de fleste i favør demokraten.

De som stemte tidlig gjorde trolig lurt i det. Mindre enn en time før valglokalene stengte, var det lange køer utenfor.

Flere måtte vente lenge i kø for å avgi sin stemme tirsdag kveld.
Flere måtte vente lenge i kø for å avgi sin stemme tirsdag kveld. Foto: Jae C. Hong/AP Photo

Metoo-anklager

I tillegg til strenge koronarestriksjoner, er republikanerne misfornøyd med høye skatter og boligpriser, så vel som delstatens store problemer med hjemløshet.

I alt 46 kandidater ønsket å erstatte Newsom som guvernør, deriblant realitystjerna Caitlyn Jenner. Hans fremste konkurrent var derimot den konservative radioverten Larry Elder, som med seier ville blitt Californias første afroamerikanske guvernør.

I det som har vært en valgkamp av de sjeldne, har Elder blant annet fått støtte fra skuespilleren og aktivisten Rose McGowan. Hun er mest kjent for å ha bidratt til å felle filmmogulen Harvey Weinstein, som blant annet forgrep seg på skuespilleren.

Skuespiller og aktivist Rose McGowan støtter Larry Elder, og kommer samtidig med grove anklager mot Gary Newsoms kone.
Skuespiller og aktivist Rose McGowan støtter Larry Elder, og kommer samtidig med grove anklager mot Gary Newsoms kone. Foto: Damian Dovarganes/AP Photo

Søndag dukket den tidligere demokraten McGowan opp på scenen sammen med Elder, og anklaget Newsoms kone for å ha presset henne til å holde tett om anklagene mot Weinstein. Newsom benekter anklagene på det sterkeste, skriver CBS Los Angeles.

Påstander om valgfusk

I dagene før valget var Elder en av flere republikanere som påsto at valgresultatet kunne påvirkes av uspesifiserte «rampestreker». Det har ikke vært noen bekreftede tilfeller av valgfusk i California, men Elders egen hjemmeside henviser besøkende til en underskriftskampanje hvor man krever at resultatet etterforskes, selv før valglokalene er stengt.

Larry Elder frykter valgfusk vil koste ham seieren.
Larry Elder frykter valgfusk vil koste ham seieren. Foto: Ringo Chiu/AFP

Da republikaneren ble spurt om å legge frem bevis på mistenkelig aktivitet i forbindelse med valget, sa talsperson Ying Ma at kampanjen ønsker å forsikre seg om at «hver ordentlige stemme telles».

– Uansett hvilke rampestreker som oppstår, vil ikke dette stå i veien for at Elder blir guvernør, la hun til.

Kan ha hatt uønsket virkning

Også Donald Trump kastet seg på påstandene, og sa i et intervju med Newmax at «valget sannsynligvis er rigget», melder Politico.

På selve valgdagen gjorde flere republikanere helomvending, da påstandene om valgfusk virket å avskrekke innbyggerne fra å stemme. Lokale ledere i partiet oppfordret derfor delstatens republikanere til å stemme, samtidig som de hevdet at valget ikke er til å stole på.

Newsom sa på forhånd at han ville godta valgresultatet uansett utfall, og oppfordret motstanderne sine til å gjøre det samme.

– Som amerikaner skammer jeg meg. Jeg synes det er avskyelig. Stopp. Voks opp. Disse folkene vandaliserer demokratiet og vår tillit til institusjoner, torndet guvernøren.

Relatert