Appen «Smart Voting» ble mandag blokkert av russiske myndigheter. Den ga råd om hvordan folk kunne stemme taktisk for å ramme regjeringspartiet. Foto: AP / NTB
Appen «Smart Voting» ble mandag blokkert av russiske myndigheter. Den ga råd om hvordan folk kunne stemme taktisk for å ramme regjeringspartiet. Foto: AP / NTB

Russland beskylder USA for valginnblanding

Russland anklager USA for å blande seg inn i parlamentsvalget som avholdes om litt over en uke. Russland påstår det har skjedd via en app brukt av opposisjonen.

Appen «Smart Voting» er «på et eller annet vis tilknyttet Pentagon», sier en talsperson for det russiske utenriksdepartementet til den statlige kringkasteren Radio Rossii.

Tilhengere av Kreml-kritikeren Aleksej Navalnyj har utviklet appen, som gir råd om hvordan folk kan stemme taktisk i valget 17. til 19. september for å ramme kandidater som er støttet av regjeringspartiet.

En tilknyttet nettside har vært blokkert i flere dager. Myndighetene har også nektet søkemotorene Google og Yandex i å vise «Smart Voting» i søkeresultatene.

Den amerikanske ambassadøren i Russland, John Sullivan, har fått beskjed av det russiske utenriksdepartementet om at det finnes sikre bevis på at amerikanske internettselskaper har brutt loven i forbindelse med parlamentsvalget.

Påstanden har ikke blitt kommentert fra amerikansk hold.

Analytikeren Tatjana Stanovaja sier beskyldningene er et forsøk på å stemple «Smart Voting»-saken som en sak som truer den nasjonale sikkerheten.

Det kan på lengre sikt føre til at russiske myndigheter griper inn og hindrer Navalnyjs støttespillere i å oppfordre til proteststemming, skriver hun på meldingstjenesten Telegram.

(©NTB)

Relatert