Elisabeth Kari Kaski og SV stormer frem i Oslo. Foto: Nico Sollie / TV 2
Elisabeth Kari Kaski og SV stormer frem i Oslo. Foto: Nico Sollie / TV 2
Analyse

Flere rekorder på fersk Oslo-måling

En rekke kjente Oslo-politikere ryker ut av Stortinget.

SV går mest frem på en meningsmåling Kantar har utført for TV 2 i Oslo. Partiet øker hele 7,8 prosentpoeng og blir tredje største parti i hovedstaden med 17,1 prosent. Det vil være partiets beste stortingsvalg i Oslo noensinne.

Rødt gjør det også historisk godt med 9,7 prosent. Skulle dette bli valgresultatet finnes det ikke maken i historien til verken Rødt eller tidligere Rød valgallianse.

Også Venstre setter rekord. En oppslutning på 11,2 prosent er ikke noe partiet har opplevd i Oslo etter krigen,

Tilfreds SV

Marian Hussein er andrekandidat for SV i Oslo. Hun er veldig fornøyd med målingen. Nå ligger hun an til å få en plass på Stortinget til høsten, og det med god margin.

FORNØYD: Marian Abdi Hussein kan få plass på Stortinget. Foto: Tom Rune Orset / TV 2
FORNØYD: Marian Abdi Hussein kan få plass på Stortinget. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

– Forskjellskrisen vi står i og klimakrisen vi står i viser at her trenger vi en handlingskraftig regjering. Vi har hatt en handlingslammet regjering og folk sørlig i Groruddalen har betalt en høy pris for at forskjellene har økt så mye.

Arbeiderpartiet og Høyre kan notere mer traurige rekorder:

Høyre vil med 20,6 prosent gjøre sitt nest svakeste valg siden krigen. Ap stuper 6,4 prosentpoeng og får 22,0 prosent - som vil være partiets svakeste valg siden krigen.

For Ap er det en trøst at de holder femtemandatet med Frode Jacobsen fra Østensjø. Men i følge mandatberegningen som er foretatt på bakgrunn av denne målingen skiller det bare 21 stemmer før Jacobsen mister plassen.

  • Da er det i så fall SVs Cato Brunvand Ellingsen som snapper plassen. Da vil SV, Ap og Høyre komme inn med fire mandater hver fra Oslo.
  • Blant dem som må si farvel til sin stortingsplass er profilerte navn som Michael Tetzschner og Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre.
  • Heller ikke Frps andrekandidat Jon Helgheim eller den tidligere Ap-mannen Jan Bøhler (Sp) kommer inn på denne målingen.

MDG trenger vekst i Oslo

MDG får 8,6 prosent oppslutning på Kantars ferske Oslo-måling for TV 2. Det er en klar framgang fra 2017 valget, men det holder ikke for partiet som drømmer om vippemakt.

– Nå bruker vi hvert minutt til å snakke med velgere, sier MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg.

Sperregrensa på 4 prosent avgjør hvor mange stortingsrepresentanter MDG får innvalgt, og MDGs egne analyser viser at det er i Oslo kampen om sperregrensen står.

– Hvis vi kommer over 9 prosent, hvis vi får noen flere tusen stemmer i Oslo, så bryter vi med all sannsynlighet sperregrensen. Det er mange velgere som kunne tenkt seg å stemme MDG. Derfor er vi ute i Oslos gater og kjemper til siste slutt, sier Berg.

Fakta om Oslo-målingen

Målingen er gjennomført av Kantar i perioden 30.8. til 9.9.2021.

Det er 786 spurte. 83,6 prosentav disse har en mening om spørsmålet.

Feilmarginen er mellom +/-1,5 og +/-3,2 poeng.