Lun og mettende potet- og betesalat

Christer Rødseth sin salat serveres med speket laks og kveite, toppes med en sennepsdressing.

En smårett til 4 personer. Retten passer også fint som et godt garnityr til stekt fisk eller kjøtt om du fjerner den spekede fisken.

Dette trenger du:

  • 500 g laks og/eller kveite
  • 80 g salt
  • 20 g sukker
  • 600 g småpoteter
  • 600 g beter (jeg bruker gule)
  • 1 del hvitvinseddik, 1 del sukker og 1 del vann til sylting av beter.
  • Salt til koking av poteter
  • Grovsalt til baking av beter

Til smaking av salaten:

  • Olivenolje
  • Epleeddik
  • Havsalt
  • Sitronsaft
  • 2 ss dijonsennep
  • 1 dl olivenolje
  • 1 ts epleeddik
  • 1 ts honning
  • 2 ss ørretrogn (kan sløyfes)
  • 2 ss ristede hasselnøtter

Slik gjør du:

Kok poteter i godt saltet vann. Bak betene i en ildfast form på 200 grader på grovsalt i ca. 40 minutter til de er helt møre. Avkjøl og kutt i båter. Kok opp hvitvinseddik, sukker og vann og legg de kuttede betene i syltelaken.

Bland sammen sukker og salt, gni på fisken og la den ligge i 20 minutter før du skyller av og tørker godt. Gjør dette gjerne dagen før du skal bruke den om du kan.

Pisk sammen dijonsennep og honning i en bolle. Spe i olivenolje mens du rører kraftig. Smak til med salt. Stek potetene i en stekepanne med litt olje til de er gylne og ta de av. Hell syltelaken av betene (kan brukes igjen). Bland betene med potetene og ha på dressingen. Har du noen ferske urter hjemme, kan du gjerne hakke de og ha over til slutt.

Skjær fisken i tynne skiver og legg på salaten. Dryss over hakkede hasselnøtter og spre ørretrogn litt rundt omkring.

Relatert