KRIGSFRYKT: Opptil 100.000 russiske og hviterussiske soldater deltok i storøvelsen Zapad 2017. I år blir tallet enda høyere, tror nabolandene.
KRIGSFRYKT: Opptil 100.000 russiske og hviterussiske soldater deltok i storøvelsen Zapad 2017. I år blir tallet enda høyere, tror nabolandene. Foto: NTB/Ivan Sekretarev.

I høy beredskap før russisk storøvelse

TALLINN (TV 2): – Det er som regel et ekstremt dårlig tegn når land kaller inn sine militære mobiliseringsreserver, sier forsvarssjefen i Polen til TV 2.

I løpet av neste uke går startskuddet for den russiske militærøvelsen Zapad 2021. Men allerede registrerer nabolandene i vest at noe stort er på gang.

– Det russiske flyvåpenet driver allerede en svært aggressiv atferd nær den polske grensen. Vi kan ikke gjøre annet enn å forsøke å være beredt på hva som kan komme, sier Polens forsvarssjef Rajmund Andrzejczak til TV 2.

Polen har hevet beredskapen og har øyne og ører på stilk langs grensen i øst. Der er situasjonen nå spent. Ingen har glemt at den russiske invasjonen av Krim i 2014 skjedde direkte i etterkant av en stor militærøvelse.

General Andrzejczak tror ikke noe slikt vil skje, men er forberedt på det verste.

– Vi følger nøye med. Under Zapad kommer de til å ha minst dobbelt så mange soldater i aksjon som vi har, og da må vi spørre oss hva slags budskap de forsøker å sende oss.

Flyktninger som våpen

Denne sommeren har både Polen, Latvia og Litauen erklært krisetilstand ved grensene sine. Årsaken er den plutselige strømmen av flere tusen migranter fra Hviterussland.

Myndighetene i de tre NATO-landene har beskyldt Hviterussland for å bruke migrantene fra Midtøsten som våpen, i et forsøk på å destabilisere situasjonen i regionen.

Den polske forsvarssjefen går ett steg lenger. Han tror det er Russland som egentlig står bak, og at flyktningstrømmen bare er en del av militærøvelsen som nå står for døren.

I HØY BEREDSKAP: Polens forsvarssjef håper på det beste men er forberedt på det verste når Russland og Hviterussland nå sparker i gang en massiv militærøvelse.
I HØY BEREDSKAP: Polens forsvarssjef håper på det beste men er forberedt på det verste når Russland og Hviterussland nå sparker i gang en massiv militærøvelse. Foto: Wikimedia Commons/Det polske forsvaret.

– Dette er ingen teori. Vi har bevis på at det er slik. Vi vet identiteten til dem som står bak operasjonen. De har hjulpet mennesker å ta seg fra Afghanistan og Irak til Hviterussland og deretter sendt dem i retning grensa i vest, sier Andrzejczak til TV 2.

Generalen sier flyktningene dermed er blitt omgjort til våpen, med hensikt å skape kaos og splittelse. I henhold til russisk militær doktrine, vil de videre tiltakene følge et kjent mønster.

– På denne måten legger de grunnlaget for operasjonens neste fase som vil være spesialstyrker, og til slutt rå militær makt.

Andrzejczak håper at det ikke kommer dit, men synes likevel at kynismen bak å bruke uskyldige mennesker i en militærøvelse, er forkastelig.

– En desperat galning

Den tidligere svenske statsministeren og EU-diplomaten Carl Bildt, som følger det sikkerhetspolitiske bildet i Øst-Europa tett, er ikke enig med generalen.

Han tror migrantstrømmen kun er et påfunn fra Hviterusslands diktator Aleksander Lukasjenko.

– Han er en galning. En desperat galning som kan forsøke å provosere til konfrontasjon. Det er svært bekymringsverdig, sier Bildt til TV 2.

Under forrige Zapad-øvelse i 2017, som ble betegnet som den største etter den kalde krigens slutt, deltok opptil 100.000 soldater. I år blir tallet mye høyere, tror den polske forsvarssjefen.

– Det vil være mange flere soldater i aksjon. De har til og med kalt inn mobiliseringsreserven. Et enorm antall reservister vil delta. Det er som regel et svært dårlig tegn når militære mobiliseringsreserver blir kalt inn, sier Rajmund Andrzejczak.

Den tidligere EU-toppen Carl Bildt deler polakkenes bekymring, men mest på grunn av Hviterussland deltakelse.

– Hva er det farligste som kan skje?

– At Lukasjenko provoserer frem en konfrontasjon, noe som Moskva kanskje ikke er interessert i og fremfor alt ikke NATO. Men han har vist før at han kan være svært uberegnelig og han står jo midt oppe i denne operasjonen, sier Bildt til TV 2.

Relatert