DREPT: Tina Jørgensen ble drept i år 2000. Foto: TV 2
DREPT: Tina Jørgensen ble drept i år 2000. Foto: TV 2

Dette er Tina Jørgensen-saken

Tina Jørgensen kom aldri hjem etter byturen i Stavanger. Først flere uker senere ble hun funnet – drept og pakket i en sekk.

24. september 2000 forsvant Tina Jørgensen (21) sporløst i Stavanger sentrum. Hun ble sist sett klokken 01.30, på et utested, der hun hadde krangelt med kjæresten. Jørgensen ble meldt savnet dagen etter.

Det ble iverksatt en stor leteaksjon etter 21-åringen, men hun ble ikke funnet, verken på land eller i sjøen. Først 26. oktober, over en måned etter at hun ble meldt savnet, ble Jørgensen funnet ved Bore kirke.

Hun ble funnet i en kum, og lå pakket i en hvit sekk av kunstfiber. Det ble konkludert med at dødsårsaken var stump vold.

FUNNET: Teltet KRIPOS har satt opp over kummen på funnstedet ved Bore Kirke i Klepp.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
FUNNET: Teltet KRIPOS har satt opp over kummen på funnstedet ved Bore Kirke i Klepp. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Politiet gikk senere ut med en teori om at de trodde Jørgensen ble drept like ved sin egen bolig i Stavanger, før hun ble fraktet til funnstedet.

Fem pågrepet

Ett år etter drapet, i oktober 2001, ble kjæresten til Tina Jørgensen pågrepet og siktet for drapet. Mannen var da 23 år gammel, og benektet hele tiden å ha noe med drapet å gjøre.

Fakta: Dette er Tina Jørgensen-saken

  • Tina Jørgensen (21) forsvant 24. september 2000
  • Det ble satt i gang en større leteaksjon, men Tina ble ikke funnet før 26. oktober. Hun ble funnet i en kum ved Bore kirke, pakket i en pose.
  • Dødsårsaken ble avdekket å være stump vold
  • Jørgensens kjæreste ble pågrepet et år etter, i oktober 2001, og siktet i saken. Åtte uker ble han løslatt. Han fikk senere oppreisning av staten
  • I årenes løp har politiet mottatt mange tips i saken. I september 2015 ble fire menn pågrepet, men de ble senere løslatt
  • Kripos Cold Case-gruppe gikk gjennom saken i 2016, og konkluderte med at saken burde etterforskes videre
  • Saken har de siste årene vært under etterforskning. I 2019 fikk politiet DNA-svar i Birgitte Tengs-saken, som gjorde at de så noen fellestrekk med Tina Jørgensen-saken
  • 1. september 2021 ble en mann pågrepet, siktet for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995. Mannen er også mistenkt for å ha begått drapet på Tina Jørgensen

Politiet mente kjæresten hadde sprikende forklaringer i avhør, og at han manglet alibi.

Åtte uker senere ble han løslatt, og siktelsen henlagt av Riksadvokaten. Mannen fikk senere 188.550 kroner i oppreisning og erstatning.

De neste årene fortsatte tipsene å komme inn i saken.

Det er blitt gitt ut flere fantomtegninger av personer politiet har ment kan ha hatt noe med drapet å gjøre.

SEKK: Politiet er ganske sikre på at Tina Jørgensen (20) ble brakt til Bore kirke etter at hun var drept. En sekk i hvit kunstfiberstrie som ble funnet under liket i kummen, kan ha blitt brukt til å frakte henne til funnstedet. Kriminaltekniker Kåre Moen Olsen med sekken.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
SEKK: Politiet er ganske sikre på at Tina Jørgensen (20) ble brakt til Bore kirke etter at hun var drept. En sekk i hvit kunstfiberstrie som ble funnet under liket i kummen, kan ha blitt brukt til å frakte henne til funnstedet. Kriminaltekniker Kåre Moen Olsen med sekken. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

I september 2015 ble en 36 år gammel mann pågrepet i sin egen bolig i Lyngdal i Vest-Agder. Mannen ble siktet for drap, eller medvirkning til drap.

Dagen etter ble ytterligere tre personer pågrepet i saken.

Politiet mente de fire var en del av samme vennegjeng i Lyngdal, og etterforskningen mot dem ble startet etter at et lydklipp der mennene snakket om drapet ble gitt til politiet.

Året etter ble likevel saken mot de fire henlagt.

Cold Case

Kripos Cold Case-gruppe gjennomgikk saken fra 2016. I 2018 kom deres rapport, som konkluderte med at saken burde etterforskes videre.

Det er denne nye etterforskningen som nå har ført til at en mann i 50-årene er mistenkt for drapet.

Mannen ble pågrepet onsdag denne uken. Han er også siktet for å ha drept Birgitte Tengs fem år tidligere.

Relatert