Brudd i forhandlingene mellom Bråthen og Skiforbundet – tilbudt flere stillinger

Dialogen mellom Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund på advokatnivå ga ingen løsning på hoppkonflikten. Forhandlingen har brutt sammen.

Clas Brede Bråthen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Clas Brede Bråthen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Clas Brede Bråthen hevder at han er blitt tilbudt flere andre stillinger i hoppsporten, men fortsatt ønsker Skiforbundet å få inn en ny sportssjef.

VG omtalte saken først.

– En slik løsning vil ikke bare gjøre oss sårbare for de problemstillinger som følger med når en ny person skal tre inn i teamet, noe som ville være spesielt uheldig i en viktig OL-sesong, skriver Bråthen i en uttalelse og fortsetter:

– Det som imidlertid oppleves som mye verre, er at de løsningene som er foreslått vil tappe norsk hoppsport for enda flere av våre allerede knappe ressurser, og svekke den sportslige satsingen enda mer enn det som allerede har skjedd.

Bråthen mener den skisserte løsningen ville gått utover satsinge

– Spesielt bekymret er jeg for at dette nok en gang skal gå ut over den satsingen vi har på jentene når andre krefter skal ta disse vanskelige prioriteringene, skriver Bråthen videre i uttalelsen TV 2 har fått.

– Jeg opplever dessverre at forslagene til løsning ikke handler om hva som er best for norsk hoppsport, men kun er en måte å vri seg unna det som er sakens kjerne, nemlig at sentrale personer i NSF ønsker meg ut av stillingen, skriver Bråthen.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å ta dette til etterretning, så får tiden vise om 17 år i norsk hoppsports tjeneste er grunn god nok til at også vi som jobber med toppidrett har et stillingsvern. Det er ikke jeg som har løftet denne saken, det er de mange ildsjelene som lever og ånder for norsk hoppsport. Det er for dem jeg står i dette.

Generalsekretær Ingvild Bretten Berg i Norges Skiforbund. Foto: Kristin Grønning, TV 2
Generalsekretær Ingvild Bretten Berg i Norges Skiforbund. Foto: Kristin Grønning, TV 2

Skiforbundet tilbød flere stillinger

Skiforbundet skriver i en pressemelding torsdag kveld at de har «strukket seg svært langt» i forhandlingene med Bråthen.

– Vi har jobbet intenst i flere døgn med å finne løsninger i denne saken, og vi beklager sterkt at Clas Brede ikke ønsket å takke ja til noen av våre tilbud. Det er han som har valgt å takke nei til våre tilbud, sier generalsekretær Ingvild Bretten Berg i Norges Skiforbund til TV 2.

– Han har et stort engasjement og hjerte for hoppsporten. Både utøvere og støtteapparat har vært svært opptatte av å beholde hans kompetanse og engasjement i hoppsporten. Derfor forsøkte vi å finne en løsning der han jobber med sport, men fritas fra administrative oppgaver, som har vært en utfordring i samarbeidsrelasjonene i Skiforbundet, sier Bretten Berg.

Skiforbundet skriver i pressemeldingen at de ville tilby Bråthen en midlertidig stilling som toppidrettssjef/landslagssjef hopp for fire nye år. I denne stillingen ville alle de sportslige oppgavene bli videreført, mens administrativt arbeid og lederoppgaver ikke inngår. Samarbeidsutfordringene mellom Skiforbundet og Bråthen er i stor grad knyttet til disse oppgavene, står det i pressemeldingen.

– Har det også vært en belastning for seg personlig?

– Nei, det har ikke vært en belastende sak for meg. Det er mitt ansvar å sørge for et godt arbeidsmiljø for alle ansatte i Norges Skiforbund. Det er min plikt som arbeidsgiver å sørge for det rette arbeidsmiljøet, sier Bretten Berg.

– Har du hatt personlige konfrontasjoner med Bråthen?

– Jeg vil ikke gå inn i denne saken når det gjelder konkrete eksempler i dette.

Forbundet har engasjert advokat Nina Sandnes i Kluge advokatfirma i saken.

– Vi har fremsatt fire helt konkrete tilbud i tråd med det vi tenker er gode løsninger for begge parter og basert på det fokuset Bråthen ønsker å ha, altså knyttet til sport. Vi har løpende justert, som man gjør i forhandlinger, og fremsatt et siste tilbud midt på dagen i dag. Jeg forstår nå at det tilbudet er avslått, men tilbudet står ut mandag. sier Sandnes til TV 2.

Har varslet søksmål

Skiforbundet skriver at de også tilbudte to forskjellige faste stillinger.

– En knyttet til marked/sponsorarbeid, samt en knyttet til ansvaret for utdanningsarbeidet i hopp. Dersom det ikke lyktes partene å finne andre løsninger, var det også fremlagt et tilbud til sluttavtale som ville gi Bråthen økonomisk forutsigbarhet ett år etter at hans engasjement går ut i april 2022, står det i pressemeldingen.

Bråthen har varslet søksmål mot Skiforbundet og krevd å få fast ansettelse. Skiforbundet vil komme med et svar innen fredagens frist.

– Vi er av den oppfatning at han ikke har rettskrav på fast stilling. Han er ansatt i en ledende stilling innenfor den organiserte idretten, og slike stillinger kan gjøres gjennom midlertidige ansettelser, sier advokat Sandnes.

Bråthen har vært hoppsjef siden 2004. Toppledelsen i skiforbundet har reagert på hans kommunikasjonsform og gjort det klart at de ikke ønsker å forlenge kontrakten når den går ut i april 2022.

Konflikten har dominert nyhetsbildet de siste ukene. Bråthen har fått stor oppbakking blant landslagshopperne og trenerteamet.