Kremet soppsuppe og blings med sopp

Sopp fra skogen eller sopp fra butikken - her er to smakfulle oppskrifter med kremet sopp.

Kremet soppsuppe

  • Ca. 800 g blandet sopp
  • 4 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 finhakket løk
  • 1 fedd hvitløk, kan sløyfes
  • 1-2 ss blader fra frisk timian eller 1 ts tørket
  • 1 ½ dl syrlig eplemost eller hvitvin
  • Ca. 5 dl kyllingkraft
  • 5 dl melk
  • 2 dl fløte

Slik gjør du:

Rens soppen og del soppen i biter. Finhakk løken og hvitløken. Smelt smøret i en gryte/tykkbunnet kasserolle. Tilsett finhakket løk og hvitløk og la surre til løken er blank og myk. Tilsett sopp og timian og la det frese et par minutter til. Tilsett hvitvin/eplemost og kok til halvparten. Tilsett kyllingkraft og melk, kok opp og la trekke i 20-25 minutter uten lokk. Tilsett fløten, kok opp og la tekke videre i 10-15 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser. Er suppen for tykk spe med mer kyllingkraft, melk/fløte. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Tips 1: Drypp en dråpe eller to med soppolje eller trøffelolje eller Fungi soppsaus over suppen rett før servering.

Tips 2: Kjør suppen med en stavmikser rett før servering, da blir den luftigere.

Tynne lange toast til suppen kan du lage ved å skjære surdeigsbrød eller annet brød i løvtynne skiver. Legg skivene på et stekebrett pensle eventuelt med litt olje og stek skivene gylne og sprø i ovn ved 200 grader. Kan også stekes i stekepanne.

Blings med kremet soppstuing (bør serveres nylaget)

  • 1 ss smør
  • Ca. 300 g sopp
  • Salt, grovmalt pepper
  • ½ dl kremfløte
  • 4 skiver surdeigbrød eller landbrød
  • 2 ss timian

Slik gjør du:

Del store sopper i mindre biter. Smelt smøret i en panne, legg i soppen når smøret slutter å bruse. Stek soppen i gyllen. Tilsett fløte/rømme og vend lett om. Kok opp, senk temperaturen og la soppstuingen trekke til den er kremet. Smak til med salt og pepper og frisk timian.

Rist brød i brødrister eller stek i stekeovn. Smør med litt smør og legg den kremede sopprøren på brødet. Avslutt med frisk timian og sprøstekt bacon eller sprøstekt spekeskinke.

Relatert