EVAKUERER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og resten av UD jobber på spreng for å evakuere personer ut fra Afghanistan. Foto: Berit Roald
EVAKUERER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og resten av UD jobber på spreng for å evakuere personer ut fra Afghanistan. Foto: Berit Roald

To fly med 278 passasjerer fra Afghanistan har landet i Norge

Utenriksdepartementet bekrefter overfor TV 2 at det onsdag morgen lander to fly fra Afghanistan på Oslo Lufthavn.

– I dag morges lander to fly på Gardermoen med til sammen 278 passasjerer fra Afghanistan. Passasjerene inkluderer både norske borgere og andre som kvalifiserer for innreise, samt afghanere med behov for beskyttelse. Det var ingen enslige mindreårige om bord, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en e-post til TV 2.

Like før halv ti onsdag morgen hadde begge flyene landet på Gardermoen.

652 personer - ni fly

Norge har nå til sammen evakuert 652 personer fra landet, fordelt på ni flyvninger til Oslo.

– UD jobber med full styrke sammen med Forsvaret, politiet og utlendings- og helsemyndighetene for å kunne hjelpe flest mulig med å reise ut av Kabul. Dette inkluderer både norske borgere og personer med gyldig oppholdstillatelse og afghanske borgere med behov for beskyttelse, sier Søreide.

Uromomentet nå er hvor lenge Norge klarer å hente ut evakuerte fra landet.

– Jeg er glad for at vi de siste dagene har lyktes med å legge til rette for utreise for mange og fylle flyene, til tross for at situasjonen rundt flyplassen er kaotisk og tidvis farlig. Vi vet ikke hvor lenge flyplassen vil være åpen og evakuering vil være mulig. Vi kan derfor ikke gi noen garanti for at vi vil greie å hjelpe alle norske borgere som ønsker å reise hjem i denne omgang.

Daglige fly

Det har siden helgen daglig kommet fly med evakuerte fra Afghanistan, og tirsdag sa Søreide til TV 2 at de har intensjoner om å fortsette evakueringen så lenge flyplassen der er åpen.

Hun kunne ikke gi noe eksakt tall på hvor mange personer som har bedt UD om hjelp til å komme seg til Norge.

Tusenvis av mennesker samler seg fortsatt ved flyplassen i Kabul i Afghanistan i håp om å komme seg ut av landet.

Videobilder viser en stor folkemengde utenfor flyplassen onsdag. Som følge av den kaotiske situasjonen ved inngangene har flere land begynt å frakte folk fra andre steder i byen til flyplassen.

To personer som var på den amerikanske evakueringslisten, ble fraktet til flyplassen i en kolonne.

En og en halv uke etter at Taliban tok kontroll over hovedstaden Kabul, har vestlige stater trappet opp evakueringen av egne borgere og afghanere som risikerer forfølgelse.

USAs president Joe Biden har sagt at han vil holde seg til evakueringsfristen som er satt til 31. august.

Relatert