DØD: The Rolling Stones-trommeslageren ble 80 år gammel. Foto: Victoria Will/Invision/AP, File)
DØD: The Rolling Stones-trommeslageren ble 80 år gammel. Foto: Victoria Will/Invision/AP, File)

Charlie Watts (80) er død

The Rolling Stones-trommeslageren Charlie Watts er død. Han ble 80 år gammel.

Charlie Watts døde bare uker etter at han måtte trekke seg fra The Rolling Stones' USA-turné, som følge av en hjerteoperasjon.

– Det er med uendelig sorg at vi må meddele at vår kjære Charlie Watts er død, står det i en uttalelse fra trommisens agent Bernard Doherty.

– Han sovnet stille inn på et sykehus i London tidligere i dag, omgitt av familien.

Videre står det at Watts var en «elsket ektemann, far og bestefar», og «en av de beste trommisene i sin generasjon».

Watts spilte i det legendariske, britiske rockebandet The Rolling Stones helt siden 1963, sammen med Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman og Brian Jones.

Han fortalte at han flere ganger vurderte å slutte i bandet – men hver gang kom han tilbake.

VEMODIG: Musikkjournalist Egon Holstad sier Watts var en legende. Foto: TV 2/Skjermdump
VEMODIG: Musikkjournalist Egon Holstad sier Watts var en legende. Foto: TV 2/Skjermdump

Helt siden han var barn hadde en Watts en stor forkjærlighet for jazz. I tillegg til karrieren i Rolling Stones ledet han flere jazzgrupper.

– Selvsagt jævla vemodig

Musikkjournalist Egon Holstad kjenner godt til The Rolling Stones' musikk, og skriver i en tekstmelding til TV 2 at han snarere vil hylle Watts og bandet, enn å sørge over at trommisen har gått bort.

– Det er selvsagt jævla vemodig når legender av dette formatet logger av, men når du har bikket 80, og spilt i et av tidenes beste rock’n’roll-band i nesten 60 av dem, føler jeg mer for å applaudere enn å sørge, sier Holstad.

KONSERT: Charlie Watts på scenen i Pasadena, California, august 2019.
KONSERT: Charlie Watts på scenen i Pasadena, California, august 2019. Foto: Chris Pizzello/AP/NTB

– Takk for rytmene, lurvelevenet, faenskapet og de uendelige mengdene med rock’n’roll, skriver musikkjournalisten videre.

– Den aller kuleste i hele verden

Pelle Neraasen jobbet i plateselskapet EMI Music Norway på 2000-tallet, som samarbeidet med The Rolling Stones. Neraasen møtte bandet ved flere anledninger, og har bare positive ting å si om Watts.

– Jeg oppfattet ham som den aller kuleste i hele verden. Han var alltid en «classy» fyr, sier Neraasen til TV 2.

Han mener også at Watts' dødsfall er et tap for musikken.

– Alle som er interessert i rockemusikk synes dette er veldig trist. Han var en av tidenes mest innflytelsesrike og viktigste trommeslagere, sier Neraasen.

– Som trommeslager i The Rolling Stones har han vært med på å utforme kulturhistorien. Han har en skranglete måte å spille på, som er så steady. Det er ingen andre som spiller som Charlie Watts, fortsetter han.

THE ROLLING STONES: Charlie Watts sitter her i bakgrunnen, som trommiser flest. Til venstre i bildet står gitarist Ron Wood, vokalist Mick Jagger i midten, og Keith Richards til høyre.
THE ROLLING STONES: Charlie Watts sitter her i bakgrunnen, som trommiser flest. Til venstre i bildet står gitarist Ron Wood, vokalist Mick Jagger i midten, og Keith Richards til høyre. Foto: Anthony Devlin

– Han er The Rolling Stones

Watts anses som å være en av de beste rocketrommisene noensinne.

Han er som medlem i The Rolling Stones innskrevet i «The Rock and Roll Hall og Fame», og har selv også fått en plass i «Modern Drummer Hall of Fame».

I 2016 ble han kåret til tidenes tolvte beste trommis av magasinet Rolling Stone.

Musikkmagasinet Billboard skriver at Watts blandet sjangrene jazz og rock, blues og R&B, og at «stilen hans var et perfekt supplement til The Rolling Stones' romslige og villedende komplekse rytmemønstre», og at han i samspill med de andre bandmedlemmene «la et solid fundament som drev sangene fremover, både i studio og spesielt på scenen».

Gitarist Keith Richards har gjentatte ganger beskrevet Watts som å være «motorrommet» i The Rolling Stones.

BAND: The Rolling Stones under en pressekonferanse i 2005.
BAND: The Rolling Stones under en pressekonferanse i 2005. Foto: Gary Hershorn/NTB

– Etter min mening, så er Charlie The Rolling Stones. Vi andre kan være så ville vi bare vil, men Charlie er alltid på riktig sted. Han holder ting på plass og sørger for at det har en fremdrift, sa gitaristen en gang til musikkmagasinet.

– En fantastisk fyr

Flere prominente musikere har tatt til sosiale medier for å sende sine kondolanser til Watts' kjente og kjære, samt for å dele sine tanker om trommisen.

Paul McCartney, kjent fra The Beatles, har lagt ut en video på Twitter hvor han snakker om Watts.

– Det var trist å høre om Watts, som var en fantastisk fyr. Jeg visste at han var syk, men ikke at han var syk. Jeg vil sende mine kondolanser til hans familie og til The Rolling Stones. Watts var stødig som en klippe, og en fantastisk trommeslager, sier McCartney.

Ringo Starr, trommeslageren i The Beatles, skriver at Watts vil bli savnet.

Elton John skriver at dette er en trist dag, at Charlie Watts var «den ultimate trommisen, en stilig mann og flott selskap». Bryan Adams skriver at Watts er «en av de beste rocketrommisene noensinne», og «en høflig mann».

– Hvil i fred Charlie Watts, skriver også Liam Gallagher, kjent fra det britiske popbandet Oasis.

Avslappet

Bassist Bill Wyman beskriver Watts som å ha hatt beina plantet på jorden, til tross for at bandet oppnådde stor suksess.

– Det kan virke som at det å være «en Rolling Stone» har forbigått ham i stillhet. Han har aldri forsøkt å oppnå noen popstjerne-status. I et band med flere store personligheter så er han en ekte britisk eksentriker.

I boken «STP: A Journey Through America With the Rolling Stones» forteller også forfatteren Robert Greenfield at trommisen under et av bandets turneringsstopp ved Playboy Mansion var mer opptatt av å spille biljard, enn å flørte med kvinner.

Hjerteoperasjon

Det er foreløpig uvisst hva slags hjerteproblemer som krevde at Watts nylig måtte opereres.

TROMMIS: Charlie Watts under The Rolling Stones' konsert i Messehallen på Sjølyst i 1965.
TROMMIS: Charlie Watts under The Rolling Stones' konsert i Messehallen på Sjølyst i 1965. Foto: Henrik Laurvik/NTB

En talsperson sa i ettertid av operasjonen at den var vellykket, men at Watts trengte hvile.

Helseplager

Watts slet med alkoholisme på 70- og 80-tallet, og har også erkjent at han fikk et rusproblem på 1980-tallet

Da Watts ble avhengig av heroin, ble situasjonen angivelig så ille at selv Keith Richards mente trommeslageren måtte skjerpe seg.

Han ble etter hvert kvitt rusavhengigheten.

Watts ble også behandlet for strupekreft i 2004.

– Vi var bekymret. Vi hadde andre folk som vikarierte for ham, men uten Charlie så er det ikke noe The Rolling Stones. Jeg ville ikke ha fortsatt i bandet om han ikke var der, sa Keith Richards den gangen.

Relatert