ANKOM VIETNAM: Etter flere timers forsinkelse ankom Kamala Harris Vietnams hovedstad Hanoi. Foto: Evelyn Hockstein
ANKOM VIETNAM: Etter flere timers forsinkelse ankom Kamala Harris Vietnams hovedstad Hanoi. Foto: Evelyn Hockstein

Mulig tilfelle av «Havanna-syndromet» forsinket visepresidentens reise til Vietnam

Visepresident Kamala Harris ble flere timer forsinket på sin reise til Vietnam etter at ambassaden rapporterte om en «unormal helsehendelse».

Tirsdag skulle visepresident Kamala Harris reise fra Singapore til Vietnam. Men flyturen ble mer enn tre timer forsinket da den amerikanske ambassaden i Hanoi varslet om at det nylig hadde vært en «unormal helsehendelse» i landet.

– Tidligere i kveld ble visepresidentens reise forsinket fra Singapore fordi visepresidentens kontor ble gjort oppmerksom på en unormal helsehendelse i Hanoi, sier Rachael Chen, talsperson for ambassaden, i en uttalelse.

Dette er begrepet myndighetene pleier å bruke når de refererer til det mystiske «Havanna-syndromet», skriver CNN.

Kvalme, øresus og hjerneskade

Det er tidligere rapportert om rundt 200 tilfeller der amerikanske diplomater og etterretningsfolk plutselig har blitt syke eller har fått tegn til hjerneskade etter å ha vært i utlandet. Det skriver NBC News.

Symptomene inkluderer kraftig hodepine, øresus, søvnløshet, taleproblemer, svimmelhet, kvalme, balanseforstyrrelser og hjerneskade.

Fenomenet har fått navnet Havanna-syndromet fordi det først ble oppdaget blant ansatte ved USAs ambassade i den cubanske hovedstaden i 2016. Der fikk et titall diplomater og deres familiemedlemmer opplevde de mystiske helseplagene.

Fortsatte reisen

Visepresidentens kontor har foreløpig ikke kommentert spekulasjonene om at forsinkelsen skyldes et tilfelle av «Havanna-syndromet», men omtaler dette som en «unormal helsehendelse».

Det ble etter hvert bestemt at Harris skulle fortsette sin reise til Hanoi, og flyet lettet klokken 19.32 lokal tid.

– Etter grundig vurdering ble det besluttet at visepresidenten kunne fortsette sin reise, sier Chen.

Da flyet hadde tatt av fra flyplassen møtte visepresidentens talskvinne Symone Sanders pressen om bord på flyet. Sanders fortalte at alt sto bra til med Harris.

– Dette har ingenting med visepresidentens helse å gjøre, sa Sanders ifølge CNN.

TALSKVINNE: Symone Sanders er visepresidentens pressetalskvinne. Foto: Mandel Ngan
TALSKVINNE: Symone Sanders er visepresidentens pressetalskvinne. Foto: Mandel Ngan

Undersøker tilfeller i Berlin

Det er rapportert om mulige tilfeller av «Havanna-syndromet» i 14 land, men dette er første gang det er registrert et mulig tilfelle i Vietnam.

Tidligere i august ble det meldt om to mulige tilfeller av syndromet hos amerikanske diplomater i Berlin.

Wall Street Journal skriver at de to diplomatene har symptomer som svimmelhet, hodepine, smerter i ørene, slapphet og søvnmangel.

Saken, som også er omtalt i tyske Der Spiegel, er foreløpig ikke bekreftet fra tysk eller amerikansk hold.

– Vi omtaler ikke slike saker noen steder. Men jeg kan si at disse helsetilfellene har øverste prioritet hos utenriksminister Antony Blinken. Det er ikke noe vi tar mer alvorlig enn våre ansattes helse, sier talsmann Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

Mikrobølgestråling

I desember 2020 konkluderte en rapport fra USAs vitenskapsakademi at direkte rettet mikrobølgestråling trolig var det som gjorde amerikanske diplomater og spioner syke.

«Direkte, pulserende radiofrekvensenergi» førte til at folk fikk symptomer som sterk hodepine, svimmelhet og kognitive problemer, ifølge rapporten.

En av hypotesene er at den russiske militære etterretningstjenesten GRU står bak, skriver Politico. Den retningsstyrte mikrobølgestrålingen kan ha vært brukt til å spionere på smarttelefoner eller datamaskiner, og medfører samtidig alvorlige helseskadelige virkninger, heter det.

Det er nylig utnevnt en egen spesialstyrke i CIA som skal undersøke hva som forårsaker «Havanna-syndromet».

– Vi skal komme til bunns i dette, sa CIA-sjef William Burns i slutten av juli, ifølge Los Angeles Times.

Relatert