Amerikanske soldater vokter flyplassen i Kabul, der tusenvis av afghanere har ventet i dagevis på å bli evakuert. Foto: U.S. Marine Corps / AP / NTB
Amerikanske soldater vokter flyplassen i Kabul, der tusenvis av afghanere har ventet i dagevis på å bli evakuert. Foto: U.S. Marine Corps / AP / NTB

USA frykter IS-angrep – endrer evakueringsplan

Mulige trusler fra IS mot amerikanere som befinner seg i Afghanistan tvinger USA til å finner nye måter å frakte folk til flyplassen i Kabul.

Potensielle trusler fra jihadistgruppen IS mot amerikanere i Afghanistan tvinger det amerikanske militæret til å endre evakueringsplanene sine, skriver AP.

– De jobber nå med å lage nye planer for hvordan de skal få evakuerte til flyplassen i Kabul, sier en høytstående amerikansk tjenestemann lørdag.

Han sier videre at små grupper med amerikanere, og muligens andre sivile, vil få spesifikke instrukser om hva de skal gjøre.

– Det kan være forflytning til transittsteder der de kan bli plukket opp av militæret, opplyser tjenestemannen kilden, som er gitt anonymitet.

Amerikanske myndigheter vil ikke gi noen detaljer om IS-trusselen, men beskriver den som betydelig.

USAs ambassade ba lørdag ettermiddag amerikanske statsborgere om å unngå flyplassen med mindre de får beskjed om noe annet fra amerikanske myndighetspersoner. Begrunnelsen var «mulige sikkerhetstrusler utenfor portene».

Fredag ble nesten 170 amerikanere hentet av amerikanske militærhelikoptre i Kabul. Ingen vet hvor mange amerikanere som er igjen i landet, men anslagene har vært oppe i 15.000.

Relatert