BEKREFTER: EU-kommisjonens president Urusla von der Leyen bekrefter samtalene. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB
BEKREFTER: EU-kommisjonens president Urusla von der Leyen bekrefter samtalene. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB

Bekrefter at EU er i dialog med Taliban

EU er i dialog med Taliban, bekrefter EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen under et besøk på et mottakssenter for afghanske EU-ansatte i Spania.

– Forhandlingene med de nye makthaverne i Afghanistan innebærer på ingen måte en anerkjennelse av den nye regjeringen, understreker hun lørdag.

Målet er først og fremst å tilrettelegge for evakueringene, og Von der Leyen sier at de tilbyr «juridiske og trygge» fluktruter for folk som er i fare på grunn av Talibans maktovertakelse.

EU-kommisjonens president åpner dessuten for å øke humanitærhjelpen og varsler at det vil komme et forslag i nær framtid.

– Vi er nødt til å hjelpe. Ikke bare afghanerne som kommer hit til Spania, men også de som er igjen i Afghanistan, tvitrer hun.

Men Taliban vil ikke få noen økonomisk støtte hvis de ikke respekterer menneskerettighetene, bedyrer von der Leyen. Hun viser til drøyt 10 milliarder kroner som EU har satt av til utviklingshjelp til Afghanistan de neste sju årene, og hun sier bistanden er knyttet til strenge vilkår, slik som god behandling av minoriteter og respekt for kvinners og jenters rettigheter.

Mottakssenteret von der Leyen besøkte, er etablert på en militær flyplass rundt ti kilometer nordøst for Madrid. Siden torsdag har senteret også fungert som et slags europeisk knutepunkt for mottak av afghanere som har jobbet for EU, samt deres familier.

Etter helseundersøkelser og sikkerhetssjekk skal flyktningene fordeles blant flere av EUs medlemsland.

(©NTB)