FIKK SMS: Skihopper Maren Lundby står fram og forteller om tekstmeldinger fra skipresident Erik Røste som hun opplevde ubehagelige. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
FIKK SMS: Skihopper Maren Lundby står fram og forteller om tekstmeldinger fra skipresident Erik Røste som hun opplevde ubehagelige. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

Maren Lundby om SMS fra skipresident Erik Røste: – Man føler seg mindre verdt

Maren Lundby åpner opp om den bitre interne striden i Skiforbundet.

Det har kokt i Hopp-Norge etter det ble kjent at sportssjef Clas Brede Bråthen er uønsket videre i jobben av ledelsen i Skiforbundet.

TV 2 har fått innsyn i en del av detaljene som har endt opp i denne bitre personstriden. Og der har blant annet en SMS sendt fra skipresident Erik Røste til Maren Lundby vakt oppsikt i hoppmiljøet.

Skipresident Erik Røste. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Skipresident Erik Røste. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Vi møter Lundby etter en treningsøkt på Sognsvann. Der har hun, etter litt betenkningstid, har sagt ja til å stille opp til et intervju.

– Det er ikke noe behagelig for meg å stå her i dag, men jeg vet at Clas Brede (Bråthen) har tatt en del kamper for jentene, som har ført til at vi i dag har Raw Air, VM i storbakke, bedre pengepremier og generelt flere renn. Han har nok gjort ting han ikke er komfortabel med og som har trigga andre folk i systemet.

– Men han har gjort det for oss, han har gjort alt han kan. Og da er det kjedelig at han skal miste jobben på grunn av det, sier Lundby.

Fikk SMS etter medieutspill

Flere av de mest høylytte interne kampene som gjør at Bråthen i dag står i en vanskelig situasjon har bakgrunn i konflikter rundt kvinnehopperne.

Derfor har Lundby sagt ja til å kommentere en SMS TV 2 har fått tilgang til.

SMS-en ble sendt fra skipresident Erik Røste til Maren Lundby i etterkant av åpningsrennene på Lillehammer i 2019/20-sesongen.

Bakgrunnen for meldingen var at Lundby hadde uttalt seg i media etter at det ble kuttet én konkurranse i en planlagt trippel på Lillehammer, slik at kvinnene på den måten også mistet en betydelig premiepengesum.

– LO hadde lagt inn en del penger til premie for den trippelen, og da satte jeg fokus på det i media. I etterkant fikk jeg en melding av Erik (Røste) som forklarte situasjonen fra sin side. Og han hadde en annen versjon av det som hadde skjedd enn mine ledere, sier Lundby.

Erik Røstes SMS til Maren Lundby og hennes svar

Hei Maren. Først og fremst, gratulerer med en fantastisk sesongstart. Virkelig moro. Takk for kloke svar vedr diskusjonen om pengepremier før helgen. Litt fakta da jeg tror denne saken nok kommer til å leve en tid framover. Vi er alle enige i og jobber for å øke pengepremiene, noe vi har som du vet, gjort i RA. Med diskusjonen og økonomien som har vært på WC rennene på Lillehammer, var det ikke mulig å pålegge arrangøren større kostnader. Fra vår side har vi i flere år prioritert mange renn for dere. 6 i fjor og 5 i år. Dette for at dere skal få et sportslig bra tilbud. Vi har priorierte storbakke. Så får vi jobbe aktivt for en økning av pengepremiene. Lillehammer stod i fare for og var egentlig ute av kalenderen i langrenn neste år. Det er dessverre slik at det er langrenn som bærer denne helgen økonomisk. Hvis langrenn hadde vært ute, ville vi ikke kunne arrangert verdens første WC i kombinert for kvinner og heller ikke kombinert for menn og hopp for kvinner. Derfor har vi jobbet svært aktivt og lykkes med å få tilbake langrenn nettopp for å klare å ivareta det sportslige tilbudet. Dette var litt fakta slik at du vet bakgrunnen. Lykke til videre. Vi sees om ikke lenge. Mvh Erik Røste

Slik svarte Maren Lundby:

Hei! Takk for info. Jeg setter pris på å bli informert og utenom det så tenker jeg at jeg ikke skal blande meg inn for mye i denne saken 😉 Vi kjører på videre, og sees snart. Maren

– Ubehagelig

Lundby beskriver det som ubehagelig å motta en slik melding fra den mektigste mannen i norsk skisport.

– Jeg synes det er ubehagelig at jeg får høre én ting av mine ledere, og så får jeg en melding fra skipresidenten som sier noe annet. Jeg sendte meldingen videre til Christian Meyer (landslagtrener for kvinner), så tok han det videre i systemet.

– Men jeg føler at dette er noe jeg ikke burde være en del av.

I SMS-en til Lundby påpeker Røste blant annet at uten den økonomiske hjelpen fra langrenn, hadde det ikke blitt kvinnehopp på Lillehammer den aktuelle verdenscuphelgen.

– Man føler seg mindre verdsatt enn det man skulle ønske at man var. Vi legger ned en like stor jobb som alle andre, men føler at vi blir en idrett som til tider blir marginalisert. Jeg synes det er kjedelig å høre sånne ting.

Erik Røste sier til TV 2 han har hatt kontakt med Lundby ved flere anledninger:

– Fordi jeg mener det er viktig at en utøver i hennes posisjon får informasjon om viktige prosesser internt, ikke minst når det gjelder temaer som økonomi og arrangement. Intensjonen har vært den beste, sier skipresidenten og fortsetter:

– Maren og jeg har felles mål og har sammen med de andre i hopp jobbet målrettet for kvinnenes posisjon i hoppsporten, blant annet med å få til tidenes første VM i storbakke i 2021. Samtidig har jeg stor forståelse for at en toppidrettsutøver synes det er vanskelig å stadig måtte bruke tid og krefter på dette. Det er på ingen måte noe vi kan kreve.

– Hersketeknikk

Meldingen skapte stor irritasjon hos ledelsen i hopp. Og de synes det var unødvendig av presidenten. Slik reagerte kvinnenes landslagssjef, Christian Meyer på meldingen.

– Jeg tenkte at det var et merkelig utsagn fra skipresidenten til Maren og måtte sjekke med Clas Brede (Bråthen) om dette stemte, sier Meyer til TV 2.

TV 2 vet at Bråthen reagerte sterkt på en del av påstandene i SMS-en. Og dette bidro til å eskalere det dårlige forholdet han allerede hadde til Røste.

Saken fikk også etterspill i interne møter i Skiforbundet og i eksterne møter med hopp-sponsoren LO.

TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg reagerer også på hvordan Erik Røste formulerer seg i SMS-en til Lundby.

– Jeg synes det ser ut som et ufint forsøk på å få Maren Lundby til å dempe seg. Og det er ikke rart at hun føler at dette er ubehagelig. Dette her er klassiske hersketeknikker der man ender opp med å føle seg liten, bagatellisert, og hun føler at hun er i en utsatt posisjon overfor en person med mye makt, sier Finstad Berg.

Skipresidenten reagerer på Finstad Bergs tolkning av meldingen.

– Det er en tolkning jeg tar sterk avstand fra. Maren og flere andre norske utøvere har en viktig stemme i internasjonal skisport. Mitt mål er hele tiden at engasjerte utøvere og andre skal få vesentlig informasjon om de valgene som gjøres, og som angår dem, sier Røste til TV 2.

Fikk telefon fra Røste timer før åpningsrennet

Lundby forteller også at hun rett før jul i fjor opplevde noe som skapte reaksjoner i hoppleiren.

Etter at samtlige kvinnerenn før 20. januar var avlyst på grunn av Covid 19-restriksjoner - blant annet på Lillehammer, fikk man endelig satt opp et renn siste helgen før jul i Ramsau i Østerrike.

I forkant hadde det vært masse i mediene om avlysningene. Røste var selv intervjuet av TV 2 om de mange avlysningene. Og det var relativt kjent i miljøet hvilke utfordringer Lundby og co sto overfor.

Men bare noen timer før kvalifiseringen i Østerrike ringte Røste til Lundby og lurte på hun var hjemme på Lillehammer der han ville ha henne med på et annet oppdrag.

– Dette var jo det eneste rennet vi hadde før 20. januar, så vi følte oss dårlig behandlet akkurat der og da. Og da ringte han meg om en helt annen sak. Og da er det litt spesielt at han ikke har fått med seg at vi er på plass i Ramsau. Man reagerer jo litt på sånt, sier Lundby.

– Så han ringer og spør om du er på Lillehammer når du er i Ramsau?

– Ja, det var vel det som skjedde.

– Hvor lenge før konkurransen?

– Det var på kvalikdagen.

– Synes du skipresidenten burde fått med seg at du omtrent er i hopptårnet når han ringer deg?

– Ja, jeg stusser litt over at han ikke er bedre informert.

Her tar Røste selvkritikk.

– Dette var på et tidspunkt hvor vi arbeidet svært aktivt med å få flere hopprenn for kvinner til Norge. Jeg burde selvfølgelig ha husket at de kvinnelige hopperne var i Ramsau på det tidspunktet, men med seks grener og utøvere på forskjellig steder, går det dessverre av og til surr når det gjelder terminlista.

Bidro til å øke uroen

Grunnen til at Lundby ønsker å fortelle disse to historiene er fordi hun vet at disse episodene har bidratt til å forsterke frontene i den steile personkonflikten mellom Clas Brede Bråthen og ledelsen i Skiforbundet.

Hun presiserer at Røste aldri har vært ufin mot henne, og at hun tåler godt å få disse meldingene. Det hun ønsker å få fram, er at dette er eksempler på hvordan hun føler at kvinnehopp blir marginalisert av den øverste ledelsen i Skiforbundet.

Etter det TV 2 erfarer, har enkelte av Clas Brede Bråthens uttalelser i media i kjølvannet av disse sakene vært tatt opp i Skistyret. Og de interne uenighetene rundt dette har vært sentral i det som er kjernen i konflikten mellom Bråthen og ledelsen i Skiforbundet.