AKSJON: Aksjonistene blokkerer veien til Equinor-anlegget. Foto: Linda Ekeland / TV 2
AKSJON: Aksjonistene blokkerer veien til Equinor-anlegget. Foto: Linda Ekeland / TV 2

Aksjonsgruppe ved Equinor-anlegg – har brutt sikkerhetssonen

Aksjonsgruppen Extinction Rebellion sperrer innkjørselen til oljeanlegget Stureterminalen i Øygarden i Hordaland. Politiet har vært på stedet, men sier det ikke er fare for liv og helse.

Aksjonistene har brutt sikkerhetssonen ved å blokkere kaien med en seilbåt, slik at tankbåter ikke får lagt til kai. De blokkerer også bilveien ut fra anlegget.

– Vi respekterer selvsagt retten til å ha markeringer og aksjoner, så lenge det skjer på en lovlig måte. Vi ser alvorlig på at et fartøy fra aksjonistene har gått inn i sikkerhetssonen, og er opptatt av at aksjonistene ikke setter seg selv eller de ansatte på terminalen i fare, sier Eskil Eriksen pressetalsperson for Equinor.

Han sier de har varslet politiet om bruddet på sikkerhetssonen.

AKSJON: Innsatsleder Kvant sier at de foreløpig vil la aksjonistene være i fred. Foto: Linda Ekeland / TV 2
AKSJON: Innsatsleder Kvant sier at de foreløpig vil la aksjonistene være i fred. Foto: Linda Ekeland / TV 2

Innsatsleder Ivar Kvant sier til TV 2 at de foreløpig vil la aksjonistene forbli på stedet.

Trapper ned bemanningen

– Sånn vi har forstått det, så vil de gjennomføre en fredelig demonstrasjon. Så må vi vurdere om det er forenlig med ivaretagelse av lovlig aktivitet, og liv og helse, sier han.

Litt før klokken 15 opplyser politiet at de trapper ned bemanningen på stedet, da det ikke er fare for liv og helse. Aktivistene fortsetter å protestere og har i tillegg dratt ut med en gummibåt for å blokkere kaien.

Equinor opplyser at de har klart å bytte ut bemanningen på anlegget ved hjelp av en båt som har kjørt skytteltrafikk.

Politisk budskap

Kvant sier at de har en avtale med aksjonistene om at de vil bli fjernet dersom det oppstår ulykker.

– Aksjonen er ikke lovlig, den sperrer jo veien. Men vi vurderer fortløpende om graden i aksjonsformen er så alvorlig at det er nødvendig å gripe inn, sier han videre.

– Har dere inntrykk av at de vil fjerne seg dersom dere ber dem om det?

– De kommer ikke til å fjerne seg nå, svarer Kvant.

AKSJON: Politiet er i Øygarden i forbindelse med at klimaaksjonister har blokkert veien til et oljeanlegg. Foto: Linda Ekeland/TV 2
AKSJON: Politiet er i Øygarden i forbindelse med at klimaaksjonister har blokkert veien til et oljeanlegg. Foto: Linda Ekeland/TV 2

Klimaaksjonister

Det er aksjonsgruppen Extinction Rebellion som står bak aksjonen, som ikke var forhåndsmeldt til politiet. Om lag 20 personer har møtt opp på aksjonen. De har også med seg et banner, hvor det står «BAN OIL, LIFE OVER PROFIT».

– Vi stenger ned her for å markere at oljealderen i Norge må ta slutt, sier Torleif Torgersen, som er en av de oppmøtte aksjonistene.

– CO2 som kommer i atmosfæren har en forsinkelse på 15-20 år før selve oppvarmingen skjer. Det vil si at vi ikke ser resultatene av CO2-utslippene ennå. Likevel mener Equinor og staten at vi skal fortsette å lete etter mer olje, fortsetter han.

Han forteller videre at de med aksjonen håper på å nå ut til personer som ennå ikke har sett alvoret i situasjonen. Han sier også at de har valgt Stureterminalen da anlegget etter planen skal motta oljen fra det nye Breidablikk-feltet.

KLIMA: Torleif Torgersen håper at aksjonen vil vekke oppsikt. Foto: Linda Ekeland/TV 2
KLIMA: Torleif Torgersen håper at aksjonen vil vekke oppsikt. Foto: Linda Ekeland/TV 2

Torgersen bekrefter også at aksjonistene ikke har noen planer om å fjerne selv, selv om de hadde blitt bedt om det.

– Vi er ikke her for moro skyld

Torgersen sier også at aksjonistene planlegger andre aksjoner i Oslo.

– Fra 23.-28. august kommer vi til å være overalt i Oslo, da kan dere ikke gå glipp av oss.

– Vil dere få sympati for dette?

– Om noen har forstått hvor alvorlig denne krisen er, så vil jeg tro det. Men om noen derimot tror at dette er oppspinn, finansiert av George Soros eller kineserne, så tror jeg ikke at de vil klare å sette dette i perspektiv.

– Vi er jo ikke her for moro skyld, det er mye annet vi heller kunne ha brukt fritiden vår på, fortsetter Torgersen.

Aksjonsbølge

En av aktivistene i organisasjonen, Dag Kolstø, fortalte lørdag til NTB at aksjonsgruppen planla en stor aksjonsbølge før valget.

Ifølge Kolstø er målet at aksjonene i Oslo fra 23. til 29. august skal bli den største sivil ulydighets-kampanjen innenfor klima og miljø i Norge siden Alta-opprøret for 40 år siden.

XR har to hovedparoler i kampanjen: «La olja ligge» og «Liv foran vekst».

(TV 2/NTB)

Relatert