SIGNERTE FREDSAVTALE: Baradar var fengslet som en av grunnleggerne av Taliban, og ble løslatt på ordre av USA. Her står han sammen med USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo, i anledning signering av en fredsavtale i Doha 2020. Foto: Patrick Semansky / AP
SIGNERTE FREDSAVTALE: Baradar var fengslet som en av grunnleggerne av Taliban, og ble løslatt på ordre av USA. Her står han sammen med USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo, i anledning signering av en fredsavtale i Doha 2020. Foto: Patrick Semansky / AP

Løslatt på ordre fra USA – nå kan han bli Afghanistans neste president

For bare ni måneder siden sto en av Talibans grunnleggere, Mullah Abdul Ghani Baradar, ansikt til ansikt med USAs daværende utenriksminister Mike Pompeo. Nå ligger Baradar an til å bli Afghanistans neste leder.

Søndag tok Taliban kontroll over Kabul, og med det også makten i Afghanistan. Opprørsgruppens politiske divisjon ledes av Mullah Abdul Ghani Baradar, som mange også utpeker som Afghanistans neste president. Baradar var involvert i fredsforhandlingene i Qatar, og har den siste tiden blitt Talibans ansikt utad.

Ifølge en rekke medier skal 53-åringen ha flydd inn til Kabul allerede på søndag ettermiddag, da soldater fra Taliban tok seg inn i presidentpalasset i byen.

– Vi har oppnådd en seier ingen forventet. Vi bør vise ydmykhet overfor Gud. Nå kommer utfordringen, det handlinger om hvordan vi tjener og beskytter folket vårt, sa Baradar da seieren i Kabul var et faktum.

Ble løslatt

For tre år siden var situasjonen en ganske annen for lederen, som da satt bak lås og slå i Pakistan. Der hadde han sittet siden 2010, etter at amerikansk etterretning sporet ham opp og fikk ham arrestert for sin rolle i Taliban frem til 2001, skriver France 24.

FREDSAVTALE: Her signerte Baradar Doha-avtalen. Foto: Karim Jaafar / AFP
FREDSAVTALE: Her signerte Baradar Doha-avtalen. Foto: Karim Jaafar / AFP

Men i 2018 snudde lykken for Baradar, et av de grunnleggende medlemmene av Taliban. Som en del av fredsavtalen mellom USA og Taliban, ba Trump-administrasjonen om at pakistanske myndigheter frigjorde Baradar, i håp om at han kunne bidra til fredsforhandlingene.

Trump-administrasjonen fikk rett, og i februar 2020 var Baradar med på å signere Doha-avtalen, hvor USA godtok å trekke seg ut av Afghanistan, mot at Taliban ville inngå en maktdelingsavtale med den amerikansk-støttede afghanske regjeringen.

«En banebrytende fredsavtale»

Så sent som i september ble Taliban-lederen avbildet med USAs daværende utenriksminister Mike Pompeo, som oppfordret Taliban til å utnytte muligheten til å etablere en varig våpenhvile.

– Vi støtter Afghanistans ledelse og deres innsats i dette forsøket på å avslutte 40 år med krig, sa Pompeo den gang.

Doha-avtalen ble hyllet som en banebrytende fredsavtale, men i lys av de siste dagers hendelser kan man trygt si at den ikke har levd opp til forventingene. I takt med at amerikanske styrker har trukket seg ut av Afghanistan, har Taliban startet en voldsom offensiv som fikk myndighetene til å kollapse på rekordtid.

Republikanere tok ned nettside

En nettside som inneholdt informasjon om Trumps håndtering av terrorisme og saker som angikk Midtøsten ble i helgen slettet av den republikanske nasjonalkomité (RNC), dette skriver Independent.

– President Trump fortsatte å ta ledelsen i fredssamtaler da han signerte en historisk fredsavtale med det afghanske Taliban, som kan ende Amerikas lengste krig, sto det skrevet på siden før den ble lagt ned.

Nedleggelsen av siden foregikk parallelt med Talibans overtakelse av Afghanistan, og i henhold til tekstens innhold skal det ikke ha virket som at Trump-administrasjonen verken forventet eller anså dette som et utfall. RNC responderte ikke på en mail hvor de fikk anledning til å kommentere saken.