Den første tv-duellen mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i valgkampen 2021.
Den første tv-duellen mellom Jonas Gahr Støre og Erna Solberg i valgkampen 2021. Foto: Aage Aune / TV 2

Solberg i strupen på Vedum: – Vil ødelegge EØS-avtalen innenfra

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er useriøst å tro at Norge kan klare å forhandle frem en ny EØS-avtale. Nå ber hun Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om å forklare hva planen hans faktisk er.

Statsminister Erna Solberg anklager Trygve Slagsvold Vedum for å være vag på hva Senterpartiet mener om EØS-avtalen Norge har med EU.

– For det første er han egentlig uklar om han er for eller mot en EØS-avtale, men så lanserer han jo en strategi hvor han skal ødelegge EØS-avtalen innenifra, sier Solberg til TV 2.

Hun peker på at Vedum ønsker å si nei til flere deler av avtalen for å beskytte norske interesser.

– Det er den opplevelsen vi har hatt over tid, at det har vært Sps strategi å brekke i stykker EØS-avtalen.

NY AVTALE: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det ikke er noen tvil om hva Senterpartiet mener om EØS-avtalen.
NY AVTALE: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det ikke er noen tvil om hva Senterpartiet mener om EØS-avtalen. Foto: Aage Aune / TV 2

– Skal ha nye avtaler

Senterpartiets statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum mener derimot det ikke bør være noen tvil om hvor de står.

– Vi skal ha nye avtaler, få bedre kontroll over energipolitikken, ikke gi fra mer makt. Etter å ha fått de avtalene på plass, så erstatter det selvfølgelig dagens EØS-avtale, sier han til TV 2.

Men Solberg mener det er helt umulig å skulle forhandle frem en slik avtale.

– Hvem er det som tror at du kan gå til EU og si, jeg vil se hva annet dere kan tilby meg bedre, hvor vi bare skal få og dere bare skal gi, spør Solberg.

Vil forbedre

Brexit har ifølge Solberg vist hvor vanskelig en slik forhandling vil være, og mener det er umulig å få på plass en ny avtale uten først å si opp den nåværende EØS-avtalen. Vedum på sin side mener en slik forhandling kan gjøres uten å avslutte dagens avtale.

– Er det realistisk at Norge skal kunne velge og vrake i ulike tema når man forhandler om EØS-avtalen?

– Det er noe forunderlig ved norsk politikk at alt som ble inngått av avtaler på starten av 90-tallet alltid skal være det perfekte. Vi må se på hvordan vi kan forbedre våre avtaler, akkurat som EU hele tiden gjør det overfor Norge.

Relatert