AVGJØRES HER: Den tiltalte mannen nekter straffskyld for alle de tre voldtektene. Tirsdag begynte saken i Halden tinghus. Foto: Fredrik Hagen / NTB
AVGJØRES HER: Den tiltalte mannen nekter straffskyld for alle de tre voldtektene. Tirsdag begynte saken i Halden tinghus. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Fornærmet kvinne: – Jeg spiste pizzabiten min, og så ble det helt mørkt

SØNDRE ØSTFOLD TINGRETT (TV 2): Den første av tre kvinner som mener at realitydeltakeren voldtok dem, forklarer at hun trolig ble dopet ned. Mannen mener de aldri hadde samleie.

– Jeg har følelsen av å være en liten jente som tramper og roper at dette er ikke riktig, og den følelsen unner jeg ingen, sier kvinnen fra vitneboksen.

Tirsdag begynte rettssaken mot en mann som har deltatt i to norske realityprogrammer. Statsadvokaten mener han skal dømmes for overgrep mot tre kvinner i 2011, 2015 og 2018.

To saker gjenopptatt

Det siste overgrepet varte gjennom en helg, ifølge tiltalen. Realitydeltakeren og en kvinne skal ha invitert en annen kvinne til en bolig en fredag, før de angivelig dopet henne ned.

Gjennom halvannet døgn forgrep de seg på kvinnen, blant annet ved å invitere to menn som kom boligen og deltok i handlingene, ifølge påtalemyndigheten.

Saken ble anmeldt, og i den forbindelse besluttet politiet å gjenoppta to tidligere henlagte saker mot realityprofilen, som også i 2011 og 2015 hadde blitt anmeldt for voldtekter.

Mannen nekter straffskyld for voldtektsanklagene, og tirsdag var han til stede da kvinnen som anmeldte ham i 2011, forklarte seg for retten.

Ulike historier

Kvinnen forteller at hun hadde kjent mannen i halvannet års tid før hendelsen.

Hun husker mannen som en god venn som hun følte seg trygg på. Derfor takket hun og en venninne ja da han ringte en desemberkveld og spurte om de ville være med på et vorspiel.

Fremme på adressen de hadde fått, var det mange mennesker som kvinnen ikke følte seg trygg på. De besluttet derfor å dra på byen, men først skulle kvinnen og realitydeltakeren svinge innom en bolig for å spise litt.

Den tiltalte mannen kjenner seg ikke igjen i forklaringen. Han mener at de aldri var noe annet sted enn i boligen, og at det var to andre personer der som etter hvert forlot stedet.

De to er likevel enige om at de på et tidspunkt spiste pizza og drakk rødvin og cognac.

– Han visste at jeg likte sterk mat, så han krydret mitt pizzastykke. Jeg har vanskelig for å tro at jeg rørte cognacen, og jeg tror ikke jeg drakk opp glasset mitt. Jeg spiste pizzabiten min, og så ble det helt mørkt, sier kvinnen.

– Jeg bruker ikke narkotika, så jeg kan ikke påstå noe, men jeg tror at noe ble puttet i drikken eller maten min, så jeg ble borte. Jeg har overhodet ikke noe minne av at jeg har gått og lagt meg, sier hun.

Mannen, på sin side, mener at kvinnen ble trøtt og la seg i en seng. Han mener at han masserte henne med en krem, men at de aldri hadde samleie.

Kvinnen mener tvert imot at hun våknet mens mannen forgrep seg på henne.

Gjemte seg for politiet

Dagen etter anmeldte hun forholdet til politiet, som reiste til boligen. Da hadde han gjemt seg i et kott i andreetasjen.

– Jeg tenkte at hun måtte ha misforstått meg og anmeldt meg, forklarer mannen i retten.

Både aktor Daniel Sollie og tingrettsdommer Anne Kristin Uhre-Nielsen reagerer på at mannen trakk den slutningen hvis ikke de to hadde hatt samleie.

– Det var fordi hun hadde forlatt boligen etter at vi hadde hatt det så hyggelig. Plutselig var hun borte. Det var så merkelig, forklarer mannen.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Daniel Sollie, her avbildet i 2018, har varslet at han kan komme til å be om en forvaringsstraff. Foto: Tore Meek / NTB
AKTOR: Konstituert statsadvokat Daniel Sollie, her avbildet i 2018, har varslet at han kan komme til å be om en forvaringsstraff. Foto: Tore Meek / NTB

I politiavhør kort tid etter hendelsen forklarte han imidlertid at han så kvinnen sitte på PC-en da han våknet, og at hun uttalte at hun kunne komme til å anmelde ham. Det husker ikke mannen i dag.

– Men hvis jeg har sagt det til politiet, så er nok det mer riktig enn det jeg kan huske 10 år senere, sier han.

Kan be om forvaring

Voldtektssaken ble henlagt et snaut år senere.

– Verden raste sammen for meg. Jeg skal innrømme at jeg fikk veldig stygge tanker. Jeg lukket meg for folk, sier kvinnen.

For to år siden ble saken, sammen med en annen henlagt voldtektssak fra 2015, gjenopptatt fordi politiet mente å kunne bevise en voldtekt fra 2018.

– Jeg har hele tiden håpet at jeg skulle få lov til å fortelle historien min og få det ut. Jeg trodde det skulle hjelpe. Men det er ingen vinnere i denne saken, sier kvinnen i retten.

Senere i rettssaken skal mannen forklare seg om voldtektsanklagene fra 2015 og 2018, som han også nekter straffskyld for.

Påtalemyndigheten har varslet at de kan komme til å be om forvaringsstraff for mannen.

Mannens forsvarer, advokat Hans Christian Wang, sier at hans klient er overrasket over at det er forbehold om at det kan bli lagt ned forvaringspåstand.

– Vi mener det ikke er grunnlag for å oppfatte ham som farlig, sier Wang.

I retten er det lagt opp til omfattende bevisførsel. I tillegg til vitneførselen vil det bli lagt frem en rekke digitale bevis, blant annet materiale fra de involvertes mobiltelefoner.

Dessuten vil flere kvinner forklare seg om hendelser knyttet til den tiltalte mannen, som de har opplevd som ubehagelige.

Relatert