KLORUTSLIPP: 15.000 liter klor har rent ut fra Grieg Seafoods slakteri Simanes i Alta. 96.000 oppdrettslaks er døde etter utslippet. Foto: Dennis Bjerring, Altaposten
KLORUTSLIPP: 15.000 liter klor har rent ut fra Grieg Seafoods slakteri Simanes i Alta. 96.000 oppdrettslaks er døde etter utslippet. Foto: Dennis Bjerring, Altaposten

430 tonn laks skal være døde etter stort klorutslipp

Rundt 430 tonn oppdrettslaks skal være døde etter at 15.000 liter klor har rent ut i sjøen ved et lakseslakteri i Alta.

– Det er anslagsvis 430 tonn oppdrettslaks som er død etter utslippet, sier operasjonsleder Stein Hugo Jørgensen i Finnmark politidistrikt til TV 2.

Politiet vet ennå ikke hva som er årsaken til utslippet.

– All kloren skal ha rent ut i sjøen. Det er dermed ikke fare for folk i området, sier Jørgensen.

Kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafoods bekrefter at det har vært en hendelse på deres slakteri Simanes i Alta i natt, der klor har lekket ut i sjøen.

– Per nå antar vi at 96.000 laks dessverre er døde, sier Furnes.

Grieg Seafood har fremdeles ikke fullstendig oversikt over hvordan lekkasjen har påvirket miljøet i fjorden.

– Dette er veldig leit. Nå fokuserer vi først og fremst på oppryddingen. Vi skal snu alle steiner og få alle fakta på bordet slik at dette ikke skjer igjen, sier fabrikksjef på Simanes, Stine Torheim.

Det jobbes med å rydde opp i ventemerdene. Slakteriets ensilasjesystem og ensilasjebåter vil ta hånd om den døde fisken, som overvåkes kontinuerlig. Det er ventet at oppryddingen vil ta noen dager.

Ledelsen i Alta kommune, miljøavdelingen hos statsforvalteren i Troms og Finnmark og Hovedredningssentralen er varslet om utslippet.

Relatert