Erna Solberg om å bli gjenvalgt: – Folk ser det er lite sannsynlig

Statsminister Erna Solberg (H) bedyrer at hun ikke gir opp, selv om TV 2s ferske måling viser at hun nå er i ferd med å lede de fire borgerlige partiene mot det verste valget i Norgeshistorien. Men hun erkjenner at folk kan ha gått lei av henne .

Valgkampens første TV 2-måling fra Kantar sender sjokkbølger inn i Erna Solbergs borgerlige blokk.

Hvis Kantars måling for TV 2 blir valgresultatet, vil det bli det verste valgresultatet noensinne for de borgerlige partiene.

– Dette er et for dårlig resultat for oss, og for dårlig for borgerlig side. Derfor skal vi slåss videre i valgkampen for bedre oppslutning, sier Erna Solberg til TV 2.

– Er folk lei av deg?

– Det kan godt være at det er det som gjør utslag, sier Solberg.

Borgerlig kollaps

Med 18, 2 prosent oppslutning gjør Høyre sin dårligste måling på halvannet år.

Bedre er det ikke for Frp som får 9,3 prosent oppslutning - det er en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng. Og både Venstre og Kristelig Folkeparti ligger under sperregrensen.

Dette er samlet sett den dårligste målingen på borgerlig side siden april 1995. Dagens borgerlige koalisjon, Høyre/Frp/KrF/Venstre ville kun fått 55 mandater på Stortinget, dersom dette var valgresultatet.

Mens de rødgrønne partiene som vil kaste Solberg-regjeringen ville fått hele 114 mandater.

– Lite sannsynlig med gjenvalg

TV 2s novembermåling sa hele 60,2 prosent at de trodde Solberg ville fortsette som statsminister etter valget. Siden har tallet sunket jevnt og trutt, særlig etter at hun selv brøt smittevernreglene under feiring av egen 60-årsdag på Geilo.

– Hva sier det om folks tro på deg?

– Det sier bare at folk ser målingene, følger med, og ser, som alle sier, at det er lite sannsynlig. Men det kan fort skifte igjen. Det kommer bare an på om vi klarer å overbevise nok velgere, sånn at meningsmålingene går en annen vei, sier Solberg.

Hun har ikke gitt opp håpet om regjeringsmakt, og tror den dårlige valgkampmålingen skyldes «vanskelige valg» under pandemien.

– Folk synes det har vært enten for strengt eller for lite strengt, og vi må nå få lov til å snakke om hva vi vil med Norge de neste fire årene, sier Solberg.

Rødgrønt rykk

Selv om Senterpartiet går tilbake med 2,7 prosentpoeng på denne målingen, så fosser venstresiden frem.

Arbeiderpartiet er fortsatt landets største parti med en oppslutning på 23,5 prosent. SV går fram 1,3 prosentpoeng til 8,6 prosent og Rødt kan juble over en rekordmåling på hele 7,5 prosent.

– Det er flertall for det alternativet Arbeiderpartiet mener er det beste for landet. En Arbeiderparti-ledet regjering med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Rekordmåling for Rødt

Dersom det hadde vært Stortingsvalg i dag ville Rødt fått 14 mandater på Stortinget.

Partileder Bjørnar Moxnes er storfornøyd med resultatet og mener dette én gang for alle burde sette en stopper for en ren Ap/Sp-regjering.

– Det er veldig gode tall, veldig mange er interessert i oss nå. Fordi de ønsker å få ny politikk i Norge, gjøre noe med forskjellene i Norge, sier han til TV 2.

– Hva slags beskjed er dette til Vedum og Støre?

– Beskjeden er klar, legg vekk planene og innflytelse til Venstre, KrF, Høyre og Frp. Se til venstre for dere, vi kan få til store ting sammen.

Vedum står på sitt

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er uenig i at målingen viser at Sp bør endre kurs. Han har hele valgkampen vært klar på at Sp ønsker en regjering med Ap, uten SV.

– Jeg må jo si hva Senterpartiet mener er best og vi mener det beste er en Sp/Ap-basert regjering.

– Har du misforstått folket?

– Nei, vi er helt krystallklare på at vi vil bytte ut Høyre og Frp.

– Men du ønsker jo å kunne samarbeide i den retningen også?

– Nei, vi ønsker en regjering med Sp og Ap, og så får folk si hva de vil den 13. september, sier Vedum.

Fakta om TV 2s partibarometer

Målingen er tatt opp av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 977 personer mellom 02.08-06.08.2021.

Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Kantars partibarometer for TV 2 gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017 og endringer i styrkeforholdet mellom partiene.

Mandatberegningen er laget av TV 2.

Modellen er justert for det antall mandater som skal velges fra hvert fylke når fordelingen skal justeres ut fra folketall foran neste valg. Det betyr at Oslo får 1 mandat ekstra, Akershus får 2 mandater ekstra, mens Møre og Romsdal, Oppland og Buskerud mister et mandat hver.