Kantars augustbarometer for TV 2 gir statsminister Erna Solberg (H) en elendig start på valgkampen. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
Kantars augustbarometer for TV 2 gir statsminister Erna Solberg (H) en elendig start på valgkampen. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
Kommentar

Borgerlig totalkollaps

Valgkampen starter på verst tenkelige måte for Erna Solberg og de fire borgerlige partiene. En tsunami av velgere beveger seg mot venstre.

Kantars første partibarometer etter sommerferien er dyster lesning for Erna Solbergs mannskap. De fire borgerlige partiene oppnår sørgelige 34 prosents oppslutning. Da Erna Solberg ble statsminister i 2013, hadde de borgerlige til sammenligning 52,9 prosents oppslutning.

Les mer: Borgerlig kollaps i fersk TV 2-måling

Både frykten for - og drømmen om - makt til SV og Rødt kan se ut til å flytte velgere mot venstre i det politiske landskapet. Hadde det vært valg i dag, ville 60 prosent av velgerne stemt på et av de rødgrønne partiene.

TV 2s kommentator Aslak M. Eriksrud Foto: Erik Edland / TV 2
TV 2s kommentator Aslak M. Eriksrud Foto: Erik Edland / TV 2

Tidligere Høyre-velgere slutter fortsatt opp om Senterpartiet i hopetall. I underkant av 100.000 av dem, faktisk. Vi kan ikke se bort i fra at Vedums klare avvisning av SV som regjeringspartner virker forlokkende for høyrefolk som er i ferd med å innse at slaget uansett er tapt. Blir det rødgrønt flertall, er det bedre for dem at Ap og Sp går i regjering uten SV, og at toblokk-tenkingen som har preget norsk politikk de siste fire stortingsperiodene brytes opp. En slik regjering vil kunne samarbeide til begge sider av midtstreken i norsk politikk.

Samtidig ser vi en kraftfull motreaksjon på venstresiden, fra velgere som åpenbart ikke er interessert i en Ap/Sp-regjering. Mange rødgrønne velgere vil flytte makt atskillig lengre til venstre enn det Vedum ønsker. Det er sprik i det rødgrønne laget.

For Ap lekker ikke bare velgere i hopetall til Senterpartiet; nå går det langt flere tidligere Ap-velgere til SV og Rødt enn til Senterpartiet. Det kan tyde på at en god del tidligere Ap-velgere ønsker at SV skal være med og at Rødt også skal ha en hånd på rattet. De vi ha tydelig venstredreining. En stemme til Lysbakken eller Moxnes er et bidrag til det.

Det foregår fortsatt en velgervandring fra Høyre, Frp og Ap til Senterpartiet, men det går også et betydelig antall velgere fra Ap til SV og Rødt og fra SV til Rødt. Støre er dermed i en dobbelt skvis. Potensielt sentrumsorienterte velgere stemmer Sp fremfor Ap, mens mer venstreorienterte velgere går til venstre.

Senterpartiet faller nesten tre prosentpoeng på en måned, men kan fortsatt gjøre sitt beste stortingsvalg noensinne. Årsaken til fallet er at de ikke henter like mange velgere fra Ap, Høyre og Frp som før sommeren. Men det er ingenting som tyder på at Vedums statsminister-ambisjoner har løftet partiet. Tvert imot.

Ap holder stand på augustmålingen, men ligger likevel an til å gjøre historiens dårligste valg med 23,5 prosent, over sju prosentpoeng bak valgnederlaget i 2013. Arbeiderpartiet bytter noen velgere med Høyre og Frp, men går omtrent i null og henter ingen velgere over til rødgrønn side. Det er det Senterpartiet som fortsatt bidrar mest til. Men også Rødt henter en slump velgere fra Frp.

Det ser vanskelig ut for borgerlig side. Velgerne er i ferd med å forlate Erna Solberg. Kun 55 prosent av de som stemte Høyre for fire år siden, sier de vil gjøre det igjen.

Høyre har jo årelang tradisjon for å «hjelpe» samarbeidspartiet Venstre med noen taktiske stemmer. Men vi ser nå en tendens til at også KrF har begynt å hente velgere fra Høyre.

KrF sliter i motbakke. Bakgrunnstallene viser at både partiet de Kristne og Sentrum rapper med seg noe få desimaler. Det kan være det som holder KrF under sperregrensen på denne målingen og kanskje på valgdagen.

Sylvi Listhaug klarer helle ikke å fenge de store velgermassene. Kun halvparten av velgerne fra sist valg sier at de vil stemme Frp om det var valg i dag. Frp lekker velgere i alle retninger, først og fremst til Senterpartiet. Men nå ser vi også at partiet mister velgere til Rød. I tillegg ser vi at Demokratene, anført av den ekskluderte Frp-eren Geir Ugland Jacobsen forsyner seg av velgerne deres. Demokratene oppnår hele 2,4 prosent på vår augustmåling, og nesten alle velgerne kommer fra Frp.

Og som om det ikke er nok, så spørs det om nattesøvnen til Frp-leder Sylvi Listhaug blir noe bedre av at Ap, SV, Rødt og MDG – altså en rødgrønn blokk uten Senterpartiet – kun er tre mandater fra flertall.

Relatert