NYTT MEDLEM: Ifølge partiet selv, fikk MDG over 150 nye innmeldinger mandag. Julian Karenga (26) er en av dem. Foto: Privat
NYTT MEDLEM: Ifølge partiet selv, fikk MDG over 150 nye innmeldinger mandag. Julian Karenga (26) er en av dem. Foto: Privat

Nye medlemmer strømmer til MDG: – For meg er det ingenting som er viktigere nå

Etter at IPCC slo alarm om klimaet i en stor rapport mandag, opplever Miljøpartiet de Grønne en enorm medlemsvekst.

Mandag publiserte FNs klimapanel (IPCC) første del av sin nye klimarapport.

Selv med massive og svært raske utslippskutt vil den globale oppvarmingen trolig nå 1,6 grader rundt 2050.

Konsekvensene kan bli dramatiske. IPCC spår stadig mer intense hetebølger, mer styrtregn, kraftigere orkaner og mer tørke.

– Å se en sånn rapport, er skummelt. Den kommer i tillegg i kjølvannet av alle naturkatastrofene vi har sett i sommer. Brannen i Hellas og flommen i Tyskland og Nederland. Jeg blir bekymret av tanken på at det plutselig skal skje her også før vi vet ordet av det, sier Julian Karenga (26).

Etter å ha lest rapporten besluttet han å melde seg inn i Miljøpartiet de Grønne (MDG). Og det er tydelig at Karenga ikke er alene om å kjenne på alvoret.

– Akkurat nå melder et nytt medlem seg inn cirka hvert andre minutt, sier pressevakt Nils Mørk i MDG mandag kveld.

– Vi er litt privilegerte

Karenga bor i Skien og jobber som skuespiller. Han har stemt på MDG ved to tidligere Stortingsvalg, og i håp om å gi partiet større gjennomslagskraft meldte han seg også inn mandag.

– Jeg føler ikke at det er noen andre partier som tar klimakrisen på alvor, og for meg er det ingenting som er viktigere enn klimatiltak nå. Da jeg så at flere meldte seg inn, tenkte jeg at det må jeg også gjøre, sier Karenga.

Mens han opplever at andre partier er opptatt av å snakke om å kutte i bompengene eller gi skattelette, føler han at MDG hele tiden prioriterer klimaet som sin kjernesak.

– Mange blir provosert når Lan Marie Berg sier at hun elsker bompenger, men jeg liker at hun er direkte. Greta Thunberg snakker heller ikke om et kompromiss. Vi er litt privilegerte og blinde for klimakrisen. Folk må innse alvoret, som lenge har blitt maskert, sier 26-åringen.

Over 150 nye medlemmer

MDG opplyser at de vanligvis får mellom fire til tolv nye medlemmer daglig. I 21-tiden mandag kan partiet melde om at de har fått 168 nye innmeldinger det siste døgnet og det øker stadig.

– Det er klart at rapporten er en vekker, som skaper veldig mye følelser. Klimakrisen er ikke lenger langt borte og langt frem i tid. Vi snakker om fremtiden til de unge i dag, til barna våre. Det gjør mange triste, men også fylt av vilje til å kjempe, sier pressevakt Nils Mørk i partiet.

Han understreker at årets valg må bli et klimavalg.

– Den neste regjeringen i Norge er den siste som har en reell sjanse til å endre kurs. Og det er tydelig at det kun er et sterkt MDG som er villig til å sette miljøsaken aller først, sier Mørk.

Totalt har partiet nå over 9700 medlemmer. Medlemstoppen nådde de like før jul. Da var partiet oppe i 10.305 medlemmer.

– Dette har vært en dag med mye følelser, sier partileder Une Bastholm.

GLAD: Det er inspirerende at så mange ønsker å være med for å ta den kampen sammen med oss, sier partileder Une Bastholm i MDG.
GLAD: Det er inspirerende at så mange ønsker å være med for å ta den kampen sammen med oss, sier partileder Une Bastholm i MDG. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Ekstremt å fortsette som før

– Rapporten som ble lagt frem i morges er skremmende, og det er tydelig at det er flere enn meg som blir både trist og fylt av kampvilje på vegne av barna våre. Det er fint å se at mange har lyst til å ta kampen for et levelig klima og en rik natur sammen med oss, sier Une Bastholm til TV 2.

Hun omtaler klimakrisa som vår tids største urettferdighet.

VALG: MDG har Julian sin stemme ved høstens valg. Foto: Privat
VALG: MDG har Julian sin stemme ved høstens valg. Foto: Privat

– FN-sjefen sier vi må slutte å lete etter olje og gass i dag. Likevel vil ingen andre partier enn MDG forplikte seg til det. Det ekstreme er ikke MDGs oljepolitikk, men å fortsette som før, sier Bastholm.

For Julian Karenga er det å stemme MDG en del av en større drøm.

– Jeg er idealist og jeg drømmer om at vi kan skape et bedre samfunn for kommende generasjoner. Det føler jeg at partiet jobber hardt mot. De ser realiteten i situasjonen rundt omkring i verden, sier 26-åringen.

Folkefinansiert

MDG opplyser at de totalt har samlet inn over tre millioner gjennom folkefinansiering i årets valgkamp. Ifølge Mørk er to av dem fra faste givere.

– Konkurrerende partier får millionbeløp fra store organisasjoner og bedrifter, så vi er helt avhengige av disse støttespillerne. Vi har et mål om å være folkelig forankret og stå på egne ben ved å være best på folkefinansiering, som gjør oss unikt blant partiene på Stortinget, sier han.

Hovedfunn i IPCC-rapporten

Dette er noen av hovedkonklusjonene i den nye rapporten:

  • Den globale overflatetemperaturen vil fortsette å stige minst til midten av århundret. Uten store kutt i utslippene av klimagasser de kommende tiårene vil både 1,5-gradersmålet og 2,0-gradersmålet ryke.
  • Temperaturen har allerede steget med 1,07 grader fra førindustriell tid og ligger an til å nå 1,5 grader i løpet av bare 20 år.
  • Hvis utslippene fortsetter å øke i tiårene som kommer, kan vi risikere en oppvarming på opp mot 5,7 grader mot slutten av århundret.
  • Noen klimaendringer er allerede irreversible og vil fortsette i tusener av år framover.

Kilde: NTB

Utslippene må ned

IPCC-rapporten har tatt for seg fem ulike framtidsscenarioer: to der utslippene fortsetter å øke i lang tid framover, et mellomscenario og to der utslippene kuttes raskt.

I det mest ambisiøse scenarioet legger IPCC til grunn at utslippene av CO2 når netto null rundt år 2050, for så å bli negative i siste halvdel av århundret.

Selv i en slik situasjon er klimapanelets beste estimat at oppvarmingen vil stige til 1,6 grader rundt midten av århundret. Men etter det vil negative utslipp bidra til at temperaturøkningen faller ned igjen til 1,4 grader nærmere år 2100.

I scenarioet med de største utslippene venter IPCC derimot en oppvarming på mellom 3,3 og 5,7 grader mot slutten av århundret – med 4,4 grader som beste estimat.

Konklusjonen er uansett at det er svært mye å vinne på å kutte utslipp. Utslippskutt vil bremse den globale oppvarmingen – og konsekvensene av den.

Relatert