KLIMAVERSTINGER: Godt over to tredeler av CO2-utslippene fra verdens kraftverk kommer fra under 5 prosent av dem. Her fra et kraftverk i Kina. Foto: Chinatopix / AP / NTB
KLIMAVERSTINGER: Godt over to tredeler av CO2-utslippene fra verdens kraftverk kommer fra under 5 prosent av dem. Her fra et kraftverk i Kina. Foto: Chinatopix / AP / NTB

Fem prosent av verdens kraftverk står for kjempeutslipp

Godt over to tredeler av CO2-utslippene fra verdens kraftverk kommer fra under 5 prosent av dem, ifølge en ny, amerikansk studie.

De såkalte superforurenserne har en del til felles, skriver forskning.no. Det viktigste er at de brenner kull på en ineffektiv måte for å lage elektrisitet.

– En av utfordringene for klimaaktivister er å finne ut hvem som må ta skyld for klimakrisen. Vår studie løser noe av dette ved å identifisere superforurensere, sier en av forskerne bak den nye studien, Don Grant, til nyhetsnettstedet Vice.

Forskerne har sett på utslippstall fra 29 000 kraftverk i år 2018.

Kraftverket som slapp ut helt klart mest på planeten ligger i Polen. Belchatow-kraftverket står for rundt 20 prosent av landets totale kraftproduksjon, og slapp ut 37 millioner tonn med CO2 i år 2018, ifølge forskningsartikkelen.

Polen planlegger å stenge kraftverket innen år 2036.

De mest forurensende kraftverkene ligger spredt over hele kloden, men hovedsakelig i Europa, Nord-Amerika og Asia, ifølge studien.

Dersom superforurenserne blir tvunget til å gjøre endringer som å brenne naturgass i stedet for kull eller å ta i bruk karbonlagring, viser studien at utslippene fra denne sektoren kan gå ned med henholdsvis en tredel og halvparten.

Ingen av de verste superforurenserne ligger i de verdensdelene som antas å ville måtte lide mest under de globale klimaendringene, kommer det frem i studien.

Relatert