ENDRER FARGE: Flere land endrer farge på det oppdaterte smittekartet
ENDRER FARGE: Flere land endrer farge på det oppdaterte smittekartet Foto: Skjermdump ECDC

Sverige og Finland blir oransje på ECDCs smittekart

Hele Sverige og Finland er nå oransje på smittekartet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC. Stockholm og Helsingfors er røde.

Både Finland og Sverige har gått fra grønt til oransje på det oppdaterte smittevernkartet til ECDC. På det nye kartet er også Island, Estland og flere regioner i Danmark blitt røde.

Det kan bety at reisende derfra til Norge må i karantene.

ECDC oppdaterer sitt smittekart hver uke. Kartet er med på å danne grunnlaget for beslutningene for innreisereglene i Norge.

Fredag kommer regjeringen med et oppdatert kart for nordmenn. De nye reglene trer i kraft natt til mandag.

Dette betyr de ulike fargene

Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.

Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.

Røde land: Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.

Mørkerøde land: Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.

Lilla land: Besteforeldre, kjærester m.fl. fra disse landene får unntak for innreiseforbudet. Ellers samme innreiseregler (karantene, test osv.) som røde land.

Øvrige land i verden: Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.

Kilde: Regjeringen

Karantenekrav og testing

Når man ankommer Norge fra et oransje land, må man ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen og i innreisekarantene.

Kravet om karantene gjelder ikke for de som er fullvaksinert eller har vært smittet de siste seks månedene.

For å avgjøre om et land skal endre farge ser det europeiske smittevernbyrået på hvor mye smitte som er registrert i hvert land de siste fjorten dagene.

Hvis et land har mer enn 50 smittede per 100 000 innbygger kan det gå fra grønt til oransje. Dersom landet gjennomfører svært mange tester blir denne grensen satt på 75 smittede per 100 000 innbygger.

Smitten øker i Norden

Smitten har gjort et tydelig hopp i flere av de nordiske landene. De siste 14 dagene er det registrert hele 408 nye smittede per 100 000 innbyggere på Island.

I Sverige er det 69 smittede og i Danmark er det 200 smittede per 100.000.

Også deler av Norge er oransje på det oppdaterte kartet. Dette gjelder deler av Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge.

Relatert