Venter økt trafikk ved svenskegrensa – her er politiets tips

Det er ventet økt trafikk på svenskegrensa etter regjeringens endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav. Nå går de ut med tips om når folk bør reise.

Politiet er forberedt på økt trafikk ved grenseovergangene mot Sverige etter regjeringens endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav fra natt til 2. august.

For å unngå kø anbefales reisende å benytte grensepasseringene på andre tidspunkt enn mellom klokken 13 og 19.

- Ha nødvendig dokumentasjon klar ved grensepassering. Da får vi en bedre trafikkavvikling i grensekontrollen, og ventetiden blir kortere, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Gjermund Thoresen.

Politiet opplyser at det ikke tillatt å benytte seg av andre grenseoverganger enn de som er åpne.

– Dette gjelder uavhengig av hvilke innreiserestriksjoner og karantenekrav som er gjeldende til enhver tid. Enhver som passerer grenseovergangene utenom åpningstid eller passerer stengte grenseoverganger blir anmeldt for ulovlig grensepassering. Den som forsøker seg på en slik grensepassering kan også bli anmeldt, opplyser politiet.

Ulovlig grensepassering blir straffet med en bot på 10.000 eller 5.000 kroner, avhengig om passeringen skjedde med vilje eller uaktsomt.

Fredag gjorde regjeringen endringer for seks regioner i Sverige fra 2. august. Norrbotten går fra oransje til grønn og Värmland går fra rød til grønn, og reisende herfra må derfor ikke i karantene når de kommer til Norge.

Gotland, Halland, Skåne og Stockholm går fra grønn til oransje og får dermed karantenekrav.

Fullvaksinerte eller dem som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene, er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvilket land de kommer fra.