FERIEFAVORITT: Italia er en av nordmenns feriefavoritter. Nå har landet blitt oransje på smittekartet.
FERIEFAVORITT: Italia er en av nordmenns feriefavoritter. Nå har landet blitt oransje på smittekartet. Foto: Guglielmo Mangiapane

Karantenekrav for reisende fra Island, Italia og San Marino

Regjeringen har besluttet at det gjøres endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for flere regioner i Norden og flere land i Europa.

Regjeringen gjør flere endringer for å redusere faren for importsmitte,

Island, Italia og San Marino går fra grønt til oransje. I Sverige blir flere regioner som tidligere har vært grønne, nå oransje. Dette gjelder Gotland, Halland, Skåne og Stockholm.

Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 2. august.

Krav om karantenehotell

Flere land har også blitt mørkerøde på det oppdaterte smittekartet. Fra mandag vil det derfor være krav om karantenehotell for reisende fra Andorra, Korsika og De sørlige egeiske øyer i Hellas.

Dersom man kan dokumentere at man har fått første vaksinedose for minst tre uker siden slipper man karantenehotell.

Fra før av er Kypros, Nederland, Spania og Storbritannia mørkerøde, og reisende derfra må i utgangspunktet på karantenehotell.

Fullvaksinerte eller dem som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene, er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvilket land de kommer fra.

Dette betyr de ulike fargene

Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.

Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.

Røde land: Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge, må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.

Mørkerøde land: Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.

Lilla land: Besteforeldre, kjærester m.fl. fra disse landene får unntak for innreiseforbudet. Det må søkes om forhåndssamtykke for innreise for kjærester når avreiselandet er lilla og innreisetillatelse kan bare benyttes mens landet er lilla. Les mer i dette rundskrivet. Ellers samme innreiseregler (karantene, test osv.) som røde land.

Øvrige land i verden: Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.

Her fjernes innreiserestriksjonene

Liechtenstein blir fra mandag av grønt, og dermed fjernes innreiserestriksjoner og karantenekrav.

For øvrig er disse landene grønne: Bulgaria, Grønland, Kroatia, Latvia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Flere land blir lilla

Utenriksdepartementet fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia. Men det er unntak for noen utvalgte land fra dette, de såkalte lilla landene.

Regjeringen har også besluttet at Saudi-Arabia og Ukraina går fra grå til lilla på smittekartet. Dermed endres også reiserådet og det frarådes ikke lenger reiser til disse to landene.

Fra før av er disse landene lilla: Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Kosovo, Moldova, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Serbia, Singapore og Taiwan.

Relatert