61 nye smittede i Volda og Ørsta: – Svært alvorlig situasjon

Volda og Ørsta melder om 61 nye smittetilfeller torsdag kveld. Kommuneoverlegen i Ørsta frykter at smitten skal spre seg til risikogruppene.

De siste tre dagene har Volda og Ørsta meldt om totalt 81 smittede.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, skriver kommunene på sine nettsider.

Torsdag er 61 nye personer som er smittet.

Kommuneoverlege i Ørsta Marte Vaage oppfordrer nå innbyggerne om å reduseres sosiale kontakter til det minimumet.

Hun oppfordrer også alle arrangører til å avlyse alle planlagte arrangement.

Kommunene meldte først om 49 tilfeller på torsdag, men oppdaterte tallene senere på kvelden.

– Vi får inn nye positive prøver nå hele tiden nå. Så vi oppdaterer smittetallene stadig vekk, sier kommuneoverlege i Ørsta, Marte Vaage Øie.

Øie forteller at det fremdeles er hovedsakelig unge som er smittet.

– Det kan jo hende at smitten har kommet seg inn på sykehjemmene, men det får vi i så fall vite om noen dager. Det frykter vi.

De fleste som er smittet har ikke fått første vaksinedose ifølge Øie.

Avventer tiltak

Smitteutbruddet skal være tilknyttet den lokale restauranten My Kitchen. Restauranten har holdt stengt de siste dagene i lys av smitteutbruddet.

Det skal også ha vært smittede på Aktiv treningssenter i Ørsta, og på restaurantene Fugl Føniks og Christian Gaard bygdetun.

– Dersom vi skal unngå å sprenge sporingskapasiteten og med det risikere at smitten sprer seg enda mer, er det svært viktig at hver og en av oss gjør det vi kan for å redusere risikoen for smitte de kommende dagene og i helga.

– Klarer vi det, kan vi kanskje unngå å måtte vedta lokale forskrifter med skjenkeforbud og forbud mot å samlast med verknad for inn til 14 dager framover, skriver kommunene.

Onsdag meldte kommunene om bemanningsutfordringer ved deres felles teststasjon i Hovedebygda i området mellom Volda og Ørsta sine sentrum.

Bemanningsproblemene skal nå være løst.