Advarer båteiere: – Ikke få panikk!

Etter mange dager med trykkende varme, er været i ferd med å snu i Sør-Norge. Væromslaget kan skje så raskt at mange på sjøen ikke rekker å komme seg til land.

Syden-varmen i Sør-Norge er på vei bort, og må vike for lavere temperaturer, lavtrykk og nedbør.

Noe av det vil komme som lokale styrtregnbyger, og det er sendt ut farevarsler for styrtregn på Østlandet og i Rogaland. De grå, truende skyene kan fort også bli til lyn og torden.

Samtidig er rekordmange båtfolk på sjøen. Vi har passert over en million fritidsbåter i Norge, og det fører med seg et lass med både nye og uerfarne båtførere.

Selv om de fleste forbinder båtlivet med sol og sommer, kan været skifte raskt også til sjøs. Da er det flere ting man bør tenke på, ifølge Hasse Lindmo i Redningsselskapet.

Løft blikket

Du har sannsynligvis opplevd å kjøre eller sitte i bil når regnet øser ned. Når det blir så tett med regn at det er vanskelig å se bilen foran seg. Det samme kan skje på sjøen, sier Lindmo.

– For folk som er vant til å være ute i fint vær og sol, kan styrtregn på sjøen være en ny erfaring. Da er det viktig å løfte blikket og holde god utkikk, råder Lindmo.

En av de mange redningsskøytene i Oslofjorden er RS Klaveness Marine. Skipsfører Bertil Spetz har lang erfaring på sjøen, og sier væromslaget vi får nå etter lang tids varme hører sommeren til.

REDNINGSKLAR: Klaveness Marine med skipsfører Bertil Spetz er klar til å bistå hvis det trengs. Foto: Redningsselskapet
REDNINGSKLAR: Klaveness Marine med skipsfører Bertil Spetz er klar til å bistå hvis det trengs. Foto: Redningsselskapet

– Når det kommer store nedbørsmengder på kort tid, er det lurt å se til båter i havn. Mange har selvlensende båter, og løv og annet rusk kan tette disse løpene slik at det kan bli for mye vann å ta unna ved mye regn. Joller og lignende som må øses trenger også ekstra tilsyn i styrtregn.

Mange nye båtførere er også opptatt av å bruke kartmaskinen og GPS på båten. Lindmo råder båtførerne til å gjøre seg litt mindre avhengig av den, og følge med på omgivelsene rundt seg.

I tillegg er det lurt å redusere farten når sikten er dårlig.

Ikke få panikk

Hvis det begynner å lyne og tordne, kan det være ekstra ubehagelig å være på sjøen. Da gjelder det å ikke få panikk, sier Lindmo fra Redningsselskapet. Han råder båtførere til å søke til havn hvis det begynner å lyne.

– Lynet slår ned der det finner høyde. På fritidsbåt bør man søke havn, sier Lindmo.

Det er også viktig å være godt forberedt før en båttur. Pakk klær for all type vær. En vind- og vannavstøtende jakke kan være praktisk å ha med når været brått snur.

– Bruk også tid på å sjekke værmeldingen nøye. Er det meldt regnbyger, kan båtturen kanskje vente, sier Lindmo.