Tårene trillet for knust Tufte etter OL-fiasko: – Jeg føler veldig skyld

Den norske dobbeltfireren sjanseløse på å ta seg til A-finalen.

Det var en skuffet gjeng som møtte i pressesonen etter at den norske dobbeltfireren i roing ble nummer fire i oppsamlingsheatet søndag formiddag i Tokyo.

Dermed må Olaf Tufte ta til takke med B-finale i sitt sjuende OL, og det som er varslet som hans avskjed. B-finalen går tirsdag og vinneren der vil stå igjen med sjuendeplassen i disse lekene.

Tufte klarte ikke holde tårene tilbake.

– Det er skuffende. Jeg hadde en drøm om få med guttene til en olympisk finale og gi dem en kickstart på tre nye olympiske epoker, og en ålreit avslutning på min egen epoke. Det brast, sa Tufte mens han kjempet mot gråten.

Sportsnyhetene: Nedtur for Tufte og gjengen - se video øverst.

PREGET: Olaf Tufte i pressesonen. Foto: Sander Englund Smørdal/TV 2
PREGET: Olaf Tufte i pressesonen. Foto: Sander Englund Smørdal/TV 2

I dobbeltfireren med 45-åringen sitter også Martin Helseth, Oscar Helvig og Erik Solbakken. Alle var synlig skuffet og hadde tårevåte øyner da de pliktskyldig stilte opp til intervjuer og svarte åpent og ærlig om den voldsomme nedturen.

– Jeg har på en måte vært kommandant på denne båten i tre år, på godt og vondt. Da er det jævlig skuffende ikke å få det til. Gutta har levert. Jeg har vært jævlig streng. Det er fordi jeg vet hva som venter oss. OL er ikke World Cup.

– Da er det enda mer skuffende når guttene har levert dag etter dag, og ikke får det til. Da lykkes vi ikke med planen vi hadde. For meg er det ekstra skuffende at vi ikke lykkes.

Han sier at guttene i båten pregas av skyldfølelse, men fremhever igjen at de har gjort jobben sin. På spørsmål fra TV 2 om han gjør det samme, så ler han litt mellom snufsingen før han svarer.

– Jeg føler veldig på det. Jeg har vært beinhard, jeg har vært kommandant, jeg har vært sheriff, far og bror. Jeg har vært alt mulig i alle mulige setninger for å prøve å forme dette til akkurat det vi møter nå. Da kan man stille spørsmålet om jeg har lykkes eller ikke. Akkurat nå føles det som om jeg har bommet på det.

EN GOD KLEM: Roerne står sammen etter nedturen. Foto: Lise Åserud
EN GOD KLEM: Roerne står sammen etter nedturen. Foto: Lise Åserud

En omgang med juling
For å ta seg til finalen måtte de ende blant de to beste. Storbritannia vant foran Estland, henholdsvis 6,94 og 6,33 sekunder foran den norske båten.

– Det var en omgang til med juling, sier trener Kjetil Undset etter løpet.

– Vi har fått to runder med bank. Da er ikke nivået vårt høyere enn dette. Det er overhodet ikke greit.

Han er skuffet over at de ikke skal kjempe om medaljene i Tokyo.

– En B-finale er ikke mye å slå i bordet med, sier han med et smil.

Han beskriver stemningen i gjengen som fryktelig tung.

– Det er knuste drømmer. Realiteten slår de rett i trynet, forteller han.

Undset avslører også at han gir seg som trener for laget og går ut av rosporten.

Aldri helt med
Den norske båten begynte sakte og lå tidlig over en båtlengde bak ledende Storbritannia. Halvveis var den norske båten på femteplass av seks startende, over tre sekunder saktere enn Kina som lå på den essensielle andreplassen.

Noen stor sluttspurt ble det imidlertid aldri, selv om den tyske båten ble passert.

Det er ventet en tyfon innover den japanske hovedstaden, men mandag formiddag lokal tid var det enda forholdsvis rolig på roarenaen Sea Forest Waterway - et vindutsatt område.

Båten måtte ut i oppsamlingsheatet etter en skuffende prestasjon i den innledende runden.

– At det skulle bli så ille, det så jeg ikke for meg, sa landslagstrener Kjetil Undset etter heatet.

Medaljer i alle valører
Olaf Tufte er historisk som den nordmann med flest OL-deltakelser, sju i tallet.

Tufte debuterte i Atlanta-OL i 1996 med 8.-plass i en dobbeltfirer. To OL-gull i singlesculler og sølv og bronse i dobbeltsculler er beholdningen i premieskapet hans når det kommer til OL-medaljer.

Relatert