KRITISK: Mange franskmenn er fullvaksinert og meningsmålingene indikerer at et flertall av befolkningen støtter de nye koronatiltakene. Men ikke alle. Her holder en demonstrant et skilt som leser «helsepass, første skritt til helvete» under lørdagens demonstrasjon.
KRITISK: Mange franskmenn er fullvaksinert og meningsmålingene indikerer at et flertall av befolkningen støtter de nye koronatiltakene. Men ikke alle. Her holder en demonstrant et skilt som leser «helsepass, første skritt til helvete» under lørdagens demonstrasjon. Foto: ALAIN JOCARD / AFP / NTB

Voldelige protester i storbyen: – Stopp diktaturet

I Paris havnet flere demonstranter i sammenstøt med politiet lørdag.

Fransk opprørspoliti måtte lørdag bruke tåregass mot demonstranter etter flere voldelige sammenstøt i Paris. Blant annet skal en motorsykkel med to politibetjenter ha blitt angrepet. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge AP er det høyreekstreme aktivister og medlemmer av Frankrikes «gule vester»-bevegelse som står bak brorparten av demonstrasjonene.

KONFLIKT: Demonstranter løper gjennom et teppe av tåregass. Den ytre politiske høyresiden i Frankrike har den siste tiden markert seg sterkt mot et helsepass for korona og krav om vaksine.
KONFLIKT: Demonstranter løper gjennom et teppe av tåregass. Den ytre politiske høyresiden i Frankrike har den siste tiden markert seg sterkt mot et helsepass for korona og krav om vaksine. Foto: ALAIN JOCARD / AFP / NTB

Grunnen til opptøyene er at landet strammer inn på koronarestriksjonene og stiller krav om vaksinepass for dem som vil inn på kultur- og idrettsarrangementer.

I tillegg ønsker regjeringen å innføre krav om vaksine for dem som jobber i helsevesenet og aldershjem fra september.

– Stopp diktaturet

Lørdag skulle medlemmene av Senatet debattere lovforslaget, etter at Underhuset godkjente det fredag. Samtidig samlet demonstrantene seg på Bastille-plassen mens de ropte «Frihet», melder AP.

Flere av dem hadde plakater hvor det sto «Stopp diktaturet», ifølge Reuters.

UPOPULÆR: En maske som viser den franske presidenten Emmanuel Macron og leser
UPOPULÆR: En maske som viser den franske presidenten Emmanuel Macron og leser "Løgner, manipulator" vises på en pinne under en demonstrasjon. Foto: SAMEER AL-DOUMY / AFP / NTB

Fra onsdag denne uken ble det krav om helsepass for dem som vil på kino, museer og andre kultur- og idrettsarenaer med flere enn 50 personer.

I august skal de nye reglene også omfatte restauranter, kafeer og kjøpesentre, uttalte president Emmanuel Macron.

– Dere må bli hjemme

Den franske presidenten har den siste tiden gått hardt ut mot dem som ikke vil vaksinere seg:

– Jeg har ikke lenger tenkt å ofre mitt liv, min tid, min frihet og mine døtres ungdom, samt deres rett til å studere ordentlig, for dem som nekter å ta vaksinen. Denne gangen må dere bli hjemme, ikke vi.

Over 100.000 mennesker demonstrerte søndag mot det nye helsepasset og fordømmer det de kaller et diktatur som vil diskriminere vaksinemotstandere.

MISTET TÅLMODIGHETEN: Emmanuel Macron går nå drastisk til verks for å få ned smitten i Frankrike.
MISTET TÅLMODIGHETEN: Emmanuel Macron går nå drastisk til verks for å få ned smitten i Frankrike. Foto: Yoan Valat / AP / NTB

Skyhøye tall

Den siste uken har smittespredningen av koronaviruset i Frankrike økt med rundt 150 prosent på grunn av deltavarianten, opplyser landets helseminister.

– Noe sånt har vi aldri sett før, ikke med den originale koronavarianten, heller ikke med alfa, beta eller gammavariantene, sa Frankrikes helseminister Olivier Véran da han talte til parlamentet tirsdag.

Smittenivået er på sitt høyeste siden mai, da landet gikk ut av sin tredje nedstenging.

Relatert