VAR SYK: Skuespiller og komiker Robin Williams fikk medisiner for feil diagnose da han levde. En obduksjon viste hva som egentlig feilet han.
VAR SYK: Skuespiller og komiker Robin Williams fikk medisiner for feil diagnose da han levde. En obduksjon viste hva som egentlig feilet han. Foto: Dan Steinberg

– Fikk feil diagnose

GOD KVELD NORGE (TV 2): Skuespiller Robin Williams ble diagnostisert med Parkinsons sykdom. En obduksjon etter hans død viste hva han egentlig led av, ifølge familien.

I podkasten «The Genius Life» snakket Zak Williams nylig om sin far, skuespiller Robin Williams.

Metro skriver at faren ble diagnostisert med Parkinsons sykdom da han levde, men at han ikke klarte å falle helt til ro med diagnosen han hadde fått.

KOMIKER: Robin Williams har spilt i en rekke kjente filmer. De siste årene av hans liv var han syk.
KOMIKER: Robin Williams har spilt i en rekke kjente filmer. De siste årene av hans liv var han syk. Foto: MIKE BLAKE

– Det jeg så var frustrasjon. Det han gikk gjennom stemte ikke overens med det mange Parkinsons-pasienter opplever. Så jeg tror det var vanskelig for ham, sier sønnen i podkasten.

– Obduksjon viste riktig diagnose

Komikeren Williams tok sitt eget liv i 2014 etter at han fikk alvorlig depresjon. Da var han 63 år gammel.

Ifølge en obduksjon viste det seg at Robin ikke hadde Parkinsons sykdom, han var blitt feildiagnostisert og led egentlig av demens med lewylegemer.

Ifølge Store norske leksikon fører demens med lewylegemer ofte til kognitiv svikt og svikt av funksjoner som er knyttet til hverdagslig aktivitet. Noen kan også oppleve mental svikt, synshallusinasjoner og bli deprimert.

Det er fortsatt ukjent hva som er årsaken til demens med lewylegemer, og man vet fortsatt ikke om det er arvelig eller ikke.

– Som en «terrorist» i hjernen

Williams fikk med andre ord medisiner for feil diagnose da han levde, og sønnen Zak tror medisinene gjorde mer skade for faren:

– Disse stoffene er ingen vits. De er også veldig harde på sinnet og kroppen, sier Zak.

Sønnen forteller også at hans far slet med både tenkning, hukommelse og bevegelseskontroll den siste tiden han levde som følge av sykdommen.

MANN OG KONE: Kona til Robin Williams, Susan Scneider Williams er usikker på om han ville levd et annerledes liv med riktig diagnose. Her er de sammen under Comedy Awards i 2012.
MANN OG KONE: Kona til Robin Williams, Susan Scneider Williams er usikker på om han ville levd et annerledes liv med riktig diagnose. Her er de sammen under Comedy Awards i 2012. Foto: Charles Sykes

Hans symptomer forsterket seg de to siste årene før hans død.

I et innlegg for Neurology.org beskrev hans kone, nå enke Susan Schneider Williams, sykdommen som en «terrorist» i mannens hjerne.

– Frustrert på hans vegne

Ettersom det ikke finnes noen kur for sykdommen Williams hadde, har hans familie lenge undret over om komikerens liv egentlig ville sett annerledes ut med riktig diagnose.

Oduksjonen viste at lewylegemene også hadde spredt seg i hele hjernen hans.

Selv om det ikke var noe familien kunne gjort, var det ikke alltid lett for Zak å se at faren hadde det tungt:

– Jeg hadde stor empati for ham, og jeg følte meg frustrert på hans vegne. Det kan være veldig isolerende selv når du er sammen med familie og kjære, sier Zak i podkasten.

Williams skulle blitt 70 år i år og er mest kjent for sine legendariske roller i filmer som «Jumanji», «Dead Poets Society», «Mrs. Doubtfire», «Good Will Hunting» og «Flubber».

Relatert