NYTT KART: Det europeiske smittevernbyrået har gjort nye vurderinger av situasjonen i Europa.
NYTT KART: Det europeiske smittevernbyrået har gjort nye vurderinger av situasjonen i Europa. Foto: ECDC

Kan gå mot nye endringer i reiseråd

Det europeiske smittevernbyrået legger Spania og Kreta på mørkerødt smittenivå. I Sverige ser det ut til at Värmland blir grønt.

Fredag kunngjør regjeringen sine endringer i reisekartet og oppdaterer hvilke land som skifter farge på smittekartet. Eventuelle endringer vil tre i kraft fra mandag.

Tallgrunnlaget fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) gjør Spania og Kreta mørkerødt, noe som betyr karantenehotell ved innreise til Norge.

Fra oransje til rødt

Flere populære ferieøyer går over til oransje og rødt smittenivå, og betyr at reisende fra disse må i karantene hjemme. Det gjelder blant annet Sardinia, Korsika, Sicilia og nordlige egeiske øyer i Hellas.

Landene Sveits og Estland er også over på oransje.

Karantenekravene gjelder ikke for dem som er beskyttet mot koronaviruset enten som fullvaksinert eller som registrert koronasmittet de siste seks månedene.

Nye grønne, svenske regioner

Samtidig viser ECDCs kart at den svenske regionen Värmland kan komme til å bli grønt. Dette er godt nytt for de mange nordmennene som har hytte i regionen. Det kan også føre til at nordmenn igjen kan ta turen til Charlottenberg, som ligger i Värmland.

Også regionen Norrbotten er grønt på kartet per nå. Men det gjenstår altså å se om regjeringen tar hensyn til dette i sin vurdering. Norge gjør sine beslutninger ut ifra en helhetsvurdering, og det er ikke gitt at disse er helt i tråd med det europeiske smittekartet.

Relatert