Nødetatene i regionene Salzburg og Tyrol jobber på spreng.
Nødetatene i regionene Salzburg og Tyrol jobber på spreng. Foto: Zoom.tirol/NTB

Ekstremværet flytter seg mot flere land: – Det kan bli skikkelig ille

Kraftig regn har ført til oversvømte elver og flom flere steder i Italia.

183 personer har mistet livet i flomkatastrofen i Vest-Europa. Lørdag flyttet uværet seg sørøstover, og ifølge StormGeo-meteorologen blir det enda større nedbørsmengder søndag.

– I dag blir det veldig kraftig nedbør i Østerrike, og der blir det bare verre. Det kan komme opp mot 50-100 millimeter til i dag. Ned mot Slovenia, Bosnia/Hercegovina og Kroatia kan det komme enda mer nedbør enn det som kom i Østerrike. Det kan bli skikkelig ille utover dagen og morgendagen, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Olav Krogsæter.

Kraftig regn og flom i Italia

Kraftig regn har ført til oversvømte elver og flom flere steder i Italia. På Sicilia er nødtjenestene kalt inn hundrevis av ganger.

Nødtjenestene ble kalt inn i området rundt Palermo på Sicilia grunnet flom og vannskader, opplyser myndighetene søndag. Det er ikke rapportert om veldig omfattende skader.

I regionen Syd-Tyrol i Nord-Italia har meteorologer registrert rekordmye regn de siste 24 timene.

Nesten 50 liter regn per kvadratmeter falt mellom lørdag morgen og søndag kveld i den nordlige provinsen.

Unntakstilstand

Det er erklært unntakstilstand i distriktet Berchtesgadener Land sør i den tyske delstaten Bayern på grunn av det ekstreme regnværet og flom.

Flere jordras er utløst, og kapasiteten til brannmannskapene i området er sprengt, sa en talsmann for operasjonssentralen i Traunstein lørdag kveld.

Søndag morgen var 156 bekreftet omkommet i Tyskland, og 183 i Europa.

Byene Berchtesgaden og Bischofswiesen, som ligger sørøst i Bayern nær grensen til Østerrike, ble spesielt hardt rammet. Det kom vann både fra fjellene og fra den flomstore elven Ache.

To personer har mistet livet i distriktet, ifølge Focus.

Innbyggerne ble bedt om å evakuere og holde seg unne gatene, på grunn av vannmassene som strømmet gjennom dem.

– Nødanropene kommer hele tiden. Situasjonen er uoversiktlig og det regner kraftig, sier en talsperson for politiet i Rosenheim, som ligger om lag 100 kilometer vest for de to byene.

Unntakstilstanden i distriktet tillater det tyske forsvaret å bistå i redningsarbeidet og yte nødhjelp.

Østerrike også rammet

På andre siden av grensen førte også det kraftige regnet til flom, og nødetatene i regionene Salzburg og Tyrol jobbet på spreng.

3000 brannmenn var i aksjon i Nedre Østerrike. I Øvre Østerrike var det 150 redningsoppdrag, ifølge Kurier.

Deler av sentrum i den historiske byen Hallein i Østerrike ble oversvømmet, og bekker ble til kraftige strømmer, opplyser politiet.

– Situasjonen er veldig spent og delvis dramatisk, sa en talsperson for politiet.

Videoer viser biler som blir skylt bort av vannmassene, skriver Kronen Zeitung.

Folk er fra før bedt om å være forsiktige og ikke gå ned i kjellerne sine.

Situasjonen er også spent i andre deler av de østerrikske alpene. Rundt Kitzbühel i Tyrol har brannmannskapene pumpet vann ut av mange kjellere.

100 liter per kvadratmeter

I delstaten Sachsen i det østlige Tyskland ble det målt over 100 liter nedbør per kvadratmeter lørdag, noe som forårsaket flom også her.

Oversvømmelsene har blant annet rammet det populære turist- og naturområde Sächsische Schweiz, som er en nasjonalpark nær byen Dresden.

Innbyggerne i Berchtesgadener Land er bedt om å evakuere og holde seg unne gater, siden det er mye vann som strømmer gjennom dem.
Innbyggerne i Berchtesgadener Land er bedt om å evakuere og holde seg unne gater, siden det er mye vann som strømmer gjennom dem. Foto: Kilian Pfeiffer/DPA/NTB

Lokale beredskapsmyndigheter opplyste lørdag kveld at flere byer ikke er tilgjengelige og at vannstanden i flere elver har «steget ekstremt» og at det er ventet «voldsomme oversvømmelser».

Hardt rammet i vest

De siste dagene har den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg vært rammet av kraftig flom som har ødelagt hus, kjøretøy og infrastruktur.

Angela Merkel besøker søndag det hardest rammede området. Hun kaller flommene en tragedie og har lovet støtte fra føderale myndigheter.

I delstaten Rheinland-Pfalz har dødstallet steget fra 98 til 110.

I Ahrweiler-distriktet i Rheinland-Pfalz, der de fleste dødsfallene i Tyskland har funnet sted, er det også registrert 670 skadde.

Lørdag hadde vannmassene trukket seg noe tilbake i de hardest rammede områdene, men det ventes at flere omkomne vil bli funnet. Mange personer er fortsatt savnet etter at ekstreme nedbørsmengder utløste flommen torsdag. (NTB/TV 2)

Vann flommer gjennom en demning i Hagneck i Sveits fredag.
Vann flommer gjennom en demning i Hagneck i Sveits fredag. Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone/NTB

Flommen og uværet i Europa:

* Den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg har de siste dagene vært rammet av kraftig flom som har ødelagt hus, kjøretøy og infrastruktur.

* Det er meldt om strømbrudd, skader på vei- og jernbanenettet og tele- og datanettet. Det er også problemer med vannforsyningen.

* Flommen skjer etter voldsomt regn. I et område nær Liege i Belgia ble det målt 271 millimeter regn på 48 timer. Det er over dobbelt så mye som det som normalt faller i hele juli.

* I deler av det vestlige Tyskland falt det mellom 100 og 150 millimeter på et døgn, ifølge CNN. En talsmann for Deutscher Wetterdienst sier enkelte områder ikke har hatt så kraftig regn på et århundre. Ekstremværet har fått navnet Bernd.

* Rhinen og sideelven Ruhr har steget kraftig, det samme har Meuse/Maas, samt en rekke mindre sideelver.

* Tyskland er delstatene Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz hardest rammet, i Belgia er skadene størst i Vallonia-regionen.

* Lørdag ble også sørlige og østlige deler av Tyskland og Østerrike rammet av ekstrem nedbør og flom. I distriktet Berchtesgadener Land sør i den tyske delstaten Bayern ble det erklært unntakstilstand.

* Søndag morgen er 183 bekreftet døde. Minst 156 i Tyskland og 27 i Belgia.

* Flere hundre er ikke gjort rede for, og det fryktes at dødstallet vil stige.

* Ødeleggelsene er enorme i mange byer. Ifølge Reuters er naturkatastrofen den mest dødbringende i Tyskland siden en flom i 1962, da 340 mistet livet.

Kilder: Ritzau, AFP, DPA, CNN, DWD, Reuters, Bild, Focus

Relatert