SPIONASJE: Facebook har avslørt iransk spionasje, melder selskapet selv torsdag.
SPIONASJE: Facebook har avslørt iransk spionasje, melder selskapet selv torsdag. Foto: Richard Drew / AP / NTB

Hevder å ha avverget spionasje: – Svært målrettet

Facebook hevder å ha avslørt iransk nettspionasje rettet mot forsvars- og romfartssektoren i USA og Europa. Falske kontoer skal ha blitt brukt til å lure ofre.

Iranske etterretningsfolk skal ha brukt falske Facebook-kontoer hvor de framsto som rekrutterere eller ansatte, til å komme i kontakt med amerikanske og europeiske mål.

Facebook skal ha tatt ned 200 slike kontoer. Flere arbeidere ble lurt til å ta kontakt via epost eller falske jobbnettsteder utenfor Facebooks plattform.

Deretter skal hackerne ha spredt skadelig programvare til ofrenes datamaskiner, programvare som var designet til å hente ut informasjon, inkludert påloggingsinformasjon til epost og sosiale medier.

– Denne innsatsen var svært målrettet, sier Facebooks etterforsker Mike Dvilyanski.

Noe av den skadelige koden som ble brukt i nettspionasjekampanjen skal ha blitt utviklet av teknologiselskapet Mahak Rayan Afraz i Teheran, som har tilknytning til Revolusjonsgarden i landet.

– Det er vanskelig for oss å vite hvor vellykket kampanjen var, men den hadde alle kjennetegn på en ressurssterk operasjon, sier han.

Gruppen skal tidligere ha fokusert på mål primært i Midtøsten, men fra i fjor begynte de spionasje rettet mot USA, ifølge Dvilyanski.

Relatert