– Aldri opplevd en liknende katastrofe

Flere titalls personer er omkommet og hundrevis er savnet etter kraftig flom i Mellom-Europa.

Kraftige flommer har forvandlet gatene i deler av Tyskland og Belgia til kraftige elver. De enorme vannmengdene har skylt med seg biler og fått flere hus til å kollapse.

Minst 70 personer er omkommet etter ekstremværet, hvorav 59 av dem har dødd i Tyskland.

– Jeg er sjokkert over katastrofen, sier forbundskansler Angela Merkel, som for tiden er på statsbesøk i USA.

Se siste nytt om flommen øverst i saken.

Nedbør og flom har ført til store materielle skader i sørvestlige Tyskland, her fra byen Schuld. Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS
Nedbør og flom har ført til store materielle skader i sørvestlige Tyskland, her fra byen Schuld. Foto: Wolfgang Rattay/REUTERS

Det faktiske omfanget av skadene i Eifel-regionen er fremdeles ikke kjent, etter at flommer og jordras har isolert flere landsbyer. Mobil- og strømnettet er nede flere steder, noe som gjør redningsarbeidet vanskelig.

– Det er folk som er døde, folk som er savnet, og mange er fortsatt i fare, sier guvernør i regionen Rhineland-Palatinate, Malu Dreyer ifølge Associated Press.

– Vi har aldri opplevd en liknende katastrofe. Det er hjerteskjærende, legger Dreyer til.

På andre siden av grensen, merker også Belgia de dødelige konsekvensene av flommen.

– Flere hus har kollapset, sier ordfører i Pepinster, Philippe Godin. Det er foreløpig uklart om beboerne i de kollapsede husene klarte å komme seg vekk i tide.

Frykter demning skal briste

Klokken 14.25 sender myndighetene ut hastevarsel i Ruhr. På grunn av store nedbørsmengder trues en demning i området med å briste, og myndighetene har derfor besluttet å åpne demningen før ulykken inntreffer.

– Dette vil medføre store vannmengder i Ruhr. Ruhr-området må evakueres umiddelbart!, heter det i advarselen.

I løpet av formiddagen har også en rekke broer kollapset som følge av flommen.

UD: – Uvisst om nordmenn er rammet

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Ane Haavarsdatter Lunde, sier til TV 2 at de ikke er kjent med at det er noen nordmenn i de rammede områdene, men understreker at det heller ikke er et krav om at man må registrere reisen dit.

– Vi har fått få henvendelser fra nordmenn om denne saken. Vår generelle oppfordring til nordmenn på reise er at man må følge anbefalinger og råd fra lokale myndigheter, sier hun.

Er du i de utsatte områdene, eller kjenner du noen som befinner seg der? Ta kontakt med TV 2!

Flere døde

Den tyske hæren har satt inn 200 soldater for å hjelpe til i redningsarbeidet. Det dukker stadig opp nye meldinger om bekreftede dødsfall, og antallet forventes å stige ytterligere.

– Vi får inn en rekke meldinger om savnede personer, skriver politiet på Twitter torsdag morgen, som innledningsvis kunne bekrefte fire dødsfall. De opplyser at rundt 50 mennesker er fanget på hustak og venter på å bli reddet.

Myndighetene i regionen Euskirchen sier at åtte personer er bekreftet døde som følge av uværet.

I tillegg har fire mennesker mistet livet i oversvømte kjellere i de vestlige byene Köln, Kamen og Wuppertal, som er hardt rammet av flommen. Onsdag kveld druknet en brannmann i forbindelse med et redningsoppdrag.

Torsdag melder også belgiske myndigheter at det kraftige uværet har krevd liv. Dødsfallene fant sted nær den tyske grensa, i Aywaille og Achen. Politiet bekrefter at en av de omkomne er en 22-åring.

– En ung mann fra Euchen hoppet med en badering ned i den kraftige byelven, og har vært savnet siden, sier belgiske myndigheter. Redningsarbeidere fant liket hans torsdag morgen.

Krevende redningsarbeid

Sørvestlige deler av Tyskland er rammet av ekstreme nedbørsmengder og flom, og i deler av delstaten Rheinland-Pfalz er det erklært unntakstilstand som følge av ekstremværet, som tyske meteorologer har kalt Bernd.

Kanalen SWR melder torsdag morgen at i alt seks hus har rast sammen i byen Adenau, som ligger i delstaten Rheinland-Pfalz.

Elven Ahr i Eifel-distriktet har gått over sine bredder og ført til skader på både mennesker og eiendom. Foto: Christoph Reichwein/AP
Elven Ahr i Eifel-distriktet har gått over sine bredder og ført til skader på både mennesker og eiendom. Foto: Christoph Reichwein/AP

Lenger nord, i Bergisches Land, er 1500 evakuert fra hjemmene sine. De evakuerte bor i nærheten av en demning, som har truet med å briste natt til onsdag.

– Vi må i stor grad evakuere med hjelp av båt, fordi veiene ikke lenger kan brukes, sier en talsperson for politiet til Focus torsdag morgen. To redningsarbeidere ble skadet under evalueringsarbeidet.

Tysklands statsminister Malu Dreyer sier ifølge Focus at redningsarbeidet blir ekstra krevende på grunn av det kollapsede mobilnettet. Dette fører til at det er vanskelig å få kontakt med de savnede.

Elven Kyll, sør-vest i Tyskland, har gått over sine bredder. Vannstanden vil fortsette å stige torsdag. Foto: Harald Tittel/AP Photo
Elven Kyll, sør-vest i Tyskland, har gått over sine bredder. Vannstanden vil fortsette å stige torsdag. Foto: Harald Tittel/AP Photo

Det lille tettstedet Kordel, i Tier-Saarburg-distriktet, er fullstendig isolert på grunn av flommen. Alle veier inn og ut er oversvømt, og politiet forsøker å hente ut de 2000 innbyggerne med vannscooter.

Store materielle skader

Flere motorveier er stengt, elver og kanaler, blant dem Rhinen, er stengt for trafikk, mange steder er folk evakuert, og det er store materielle skader. I tillegg er all togtrafikk innstilt, og togselskapet sier det er «høyst usannsynlig» at man vil kunne tilby alternative transportmidler.

Verst rammet er Nordrhein-Westfalen, der deler av hovedstaden Düsseldorf ble evakuert onsdag i påvente av at elva Düssel gikk over sine bredder.

ERDORF: Byen Erdorf er hardt preget av flommen. Foto: Harald Tittel/dpa via AP
ERDORF: Byen Erdorf er hardt preget av flommen. Foto: Harald Tittel/dpa via AP

– Situasjonen er svært alvorlig. Vi har mange oversvømte veier og landsbyer som ikke lenger er tilgjengelige, sa distriktsadministrator Julia Giesekind onsdag fra byen Daun i Vulkaneifel-distriktet.

Et aldershjem med 76 innbyggere i Hagen ble også evakuert etter store flomskader, og deler av byen er utilgjengelig onsdag kveld. Også i Hof i Bayern ble det erklært unntakstilstand.

STRØM: Store deler av sørvestlige Tyskland er preget av flommen. Her fra byen Esch, i Rheinland-Pfalz. Foto: Thomas Frey/dpa via AP
STRØM: Store deler av sørvestlige Tyskland er preget av flommen. Her fra byen Esch, i Rheinland-Pfalz. Foto: Thomas Frey/dpa via AP

Uværet Bernd

Tysklands værtjeneste DWD opplyste torsdag morgen at flere kraftige regnbyger kan ventes i sørvestlige deler av landet utover dagen, og at spredte regnbyger fortsetter fredag.

En talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, kalte situasjonen i de verst rammede områdene fryktelig.

– Selv om ikke hver eneste hendelse, hver eneste oversvømmelse har med klimaendringer å gjøre, forteller forskerne oss at dette vil skje hyppigere og med større intensitet som følge av klimaendringene, sier han.

Uværet rammer også Tsjekka, Nederland og Luxemburg. I den belgiske byen Spa i Ardennene ble gatene forvandlet til elver av fossende vann.

VANN: Landsbyen Balken nær byen Leichlingen i Nordrhein-Westfalen, onsdag.Foto: Roberto Pfeil/dpa via AP
VANN: Landsbyen Balken nær byen Leichlingen i Nordrhein-Westfalen, onsdag.Foto: Roberto Pfeil/dpa via AP