ARKIVFOTO: Folk som passerer det berømte Leonardo da Vinci-museet.
ARKIVFOTO: Folk som passerer det berømte Leonardo da Vinci-museet. Foto: Francisco Seco / AP

Har identifisert fjorten etterkommere av Leonardo da Vinci

Ifølge en studie er fjorten personer i dagens Italia i familie med renessanse-geniet. Funnet åpner nye dører for historikere.

I tidsskriftet Human Evolution publiserte de funnet av da Vincis gjenlevende etterkommere, skriver NBC News.

Disse befinner seg i Italia, og ifølge forskerne bak artikkelen vil de kunne bidra til å hjelpe historikere med å vitenskapelig undersøke røttene til hans geni.

Forsket på 21 generasjoner

Funnene ble publisert 4. juli, og forskerne har fulgt genetiske spor 700 år tilbake i tid, gjennom 21 generasjoner. De startet med da Vinci sin tipp-tipp-tipp-oldefar.

ARKIVFOTO: Det siste måltidet er blant Leonardo da Vincis mest kjente verk.
ARKIVFOTO: Det siste måltidet er blant Leonardo da Vincis mest kjente verk. Foto: Antonio Calanni / AP

Renessansekunstneren, arkitekten og ingeniøren er mest kjent for å ha malt verkene «Det siste måltidet» og «Mona Lisa». Han hadde ingen barn, men skal ha hatt 22 halvsøsken. Han ble født 15. april 1452 og døde i 1519.

Kan sette dype spor

Historikere planlegger nå å undersøke genene til etterkommerne. Dette vil de gjøre gjennom å utforske Y-kromosomet, som videreføres til de av mannlig kjønn, ifølge forskerne selv.

– Fordi denne spesielle mannlige linjen er ubrutt, er det mulig at Y-kromosomet forblir uendret, skrev de i artikkelen.

Et DNA-studie av etterkommerne vil kunne avsløre noe om da Vinci sin helse og personlighet, samt bidra som en bekreftelse på hans gjenværende verk.

Studiet er et internasjonalt samarbeid som inkluderer forskere fra Leonardo Da Vinci Heritage Association, Museo Ideale Leonardo Da Vinci i Italia og J. Craig Venter-instituttet i California.

Relatert