IOC-sjefen tabbet seg ut – kalte japanere for kinesere

IOC-president Thomas Bach fikk neppe nye tilhengere i Japan etter tirsdagens OL-peptalk. Der sa han at vertsnasjonens befolkning var kinesisk.

Tabben skjedde i Bachs første offentlige opptreden etter at han ankom Tokyo i forrige uke. Det hjalp ikke at tyskeren rettet opp egen feil umiddelbart.

Skaden var allerede gjort. Japanske medier plukket opp episoden kjapt, og i sosiale medier var reaksjonene sterke.

Bach brukte feil ord da han ga en kort tale i hovedkvarteret til den japanske arrangørkomiteen.

Se video av hendelsen i vinduet øverst i saken!

– Vårt felles mål er å ha trygge og sikre leker for alle. For utøverne, delegasjonene og mest av alt det kinesiske folk … det japanske folk, sa IOC-presidenten.

Han avsluttet peptalken med det japanske uttrykket «gambari mashou». På norsk betyr det «la oss gjøre vårt beste».

Ti dager før åpningsseremonien 23. juli er det fortatt stor OL-skepsis i Japan. En meningsmåling som ble offentliggjort tirsdag, viser at bare 22 prosent i vertslandet mener lekene bør gå som planlagt.

Situasjonen rundt koronaviruset gjorde at Tokyo-OL, som egentlig skulle blitt holdt sommeren 2020, måtte utsettes ett år. Nå herjer den smittsomme deltavarianten i hovedstaden, og det betyr strenge koronarestriksjoner for alle OL-utøverne.

Lekene vil pågå samtidig som Tokyo er satt i unntakstilstand. Dermed blir det ingen tilskuere på tribunene i millionbyen.

(©NTB)

Relatert