Da de utenlandske turistene uteble, dukket et uventet marked opp

JØKELFJORD (TV 2): Tonny og Mira har gjort klar sine eksklusive iglosuiter for turistene, men venter fortsatt på at utlendingene skal finne frem til Jøkelfjord. NHO Reiseliv håper at utenlandske turister får komme til sensommeren.

– Det er en ganske stor grad av usikkerhet. Nå skulle det vært fullt med folk fra Sveits, men de kom seg ikke inn i landet, forteller Tonny Mathiassen.

Sammen med sin kone Mira Mathiassen, driver han The Glacier i Jøkelfjord i Kvænangen. Vertskapet viser frem de eksklusive hotellrommene som de har bygd opp; svære isolerte telt formet som igloer i terrenget.

– I veggene her er det sju centimenter isolasjon og aircondition, som sørger for fin temperatur om sommeren, forklarer Tonny Mathiassen.

SPENTE: Tonny og Mira Mathiassen hos The Glacier håper på utenlandske turister til Jøkelfjord i Kvænangen i sommer.
SPENTE: Tonny og Mira Mathiassen hos The Glacier håper på utenlandske turister til Jøkelfjord i Kvænangen i sommer. Foto: Arne Rovick /TV 2

I fjor måtte de stenge bare to uker etter åpningen, men det ble likevel en brukbar sommer. Nå er de svært spente på hvordan årets turistsesong vil slå ut, spesielt med tanke på de utenlandske gjestene.

– Vi ser at folk er tilbakeholdne nå. «Lokalutlendinger» som finner og svensker er vi mer trygge på vil komme. Men de som flyr opp hit er vi mer usikre på.

Satser på sensommeren

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, håper at utenlandske turister i stor grad kan komme tilbake på slutten av sommeren.

– Forventningene er at vi skal få en del utenlandske gjester til Norge i august og september. August er hovedferiemåneden i Europa, og Norge er et land med god plass, lite smitte og fin natur, sier Devold.

Hun ber samtidig om at innreiserutinene blir enkle å forholde seg til.

– Vi må passe på at Gardermoen og de andre grenseovergangene ikke blir unødig rigide, slik at folk ikke orker å komme hit. Vi må ha mest mulig like regler som resten av EU, sier Devold.

Lever i håpet

Selv om de utenlandske turistene uteblir foreløpig, velger eierne av The Glaciers i Jøkelfjord å være forsiktige optimister.

– Vi håper det blir en forbedring fra i fjor og er forsiktig optimister. Hvis vi kan spe på med utenlandske turister på toppen av de norske, så håper vi det blir en økning sammenlignet med i fjor sommer, sier paret.

Da de utenlandske turistene ble borte, dukket det imidlertid opp et helt nytt marked.

– Vi oppdaget en helt ny målgruppe: Småbarnsforeldre som trenger pust i bakken og komme vekk fra ungene ei helg. Den gruppa hadde ikke vi sett for oss, men den ble ganske stor, forteller Tonny og Mira.

De legger ikke skjul på at de driver reiseliv midt i ødemarka, men har fått god hjelp fra en bereist keiser for 130 år siden.

– Keiser Wilhelm var jo en svær norgesvenn. Han brukte de første sju årene av sin regjeringstid på å reise i Norge, og han var verdens første reiseblogger og skrev noen fantastiske reiseinnlegg fra Jøkelfjord. Så vi har hatt gratis reklame på det tyske markedet siden 1890, sier Tonny.

Relatert