Krever at myndighetenes vaksinevideo tas av lufta

Bilder av en ung, døende kvinne skal få unge australiere til å bestille vaksinetime. Myndighetenes PR-kampanje vekker kraftige reaksjoner.

Videoen ble offentliggjort av australske myndigheter søndag, og viser en ung kvinne gispe etter luft, mens hun er koblet til en respirator i en sykehusseng.

På slutten av videoen byttes bildet av kvinnen ut med et budskap til Australias unge befolkning:

– Covid-19 kan påvirke hvem som helst ... Bestill vaksinetime.

Videoen har fått flere australiere til å sperre opp øynene.
Videoen har fått flere australiere til å sperre opp øynene. Foto: Skjermdump

Reklamen vises for øyeblikket kun i Sydney, som etter et kraftig utbrudd av delta-varianten er inne i sin tredje uke med nedstenging.

– Fullstendig upassende

Videoen skaper reaksjoner i Australia, hvor personer under 40 år ikke vil ha tilgang på vaksiner før mot slutten av året. Flere unge føler seg utpekt som syndebukker i videoen, og påpeker at de ikke er vaksinert fordi de ikke har tilgang på vaksiner.

– Fullstendig upassende å sende en reklame som dette når australiere i denne aldersgruppen fortsatt venter på de forbanna vaksinene, skriver journalisten Hugh Riminton på Twitter.

Han får støtte fra professor i strategisk helse ved University of New South Wales, Bill Bowtell. Professoren krever at reklamen umiddelbart tas av luften.

– I dag er en ung jente med koronasmitte i Sydney, omtrent like gammel som skuespilleren i denne reklamen, på respirator mens hun kjemper for livet, sier professoren ifølge News.com.au.

– Dette er ufølsomt og vil bare opprøre hennes familie og venner. Det er feil på alle mulige måter, tordner Bowtell.

Forsvarer budskapet

Leder for helsemyndighetene, Paul Kelly, sier de ønsket at reklamen skulle sjokkere, for å «understreke viktigheten» av behovet for å holde seg hjemme, bli testet og bestille vaksinetime.

– Vi gjør bare dette på grunn av situasjonen i Sydney, sier Kelly ifølge BBC.

Utbruddet i Sydney har ført til krass kritikk av myndighetenes vaksineutrulling. Vaksineringen startet i februar, men har blitt kraftig forsinket som følge av mangel på Pfizer-doser, vaksineskepsis og forvirring rundt bivirkningene av AstraZeneca-vaksinen.

Australske myndigheter satset tidlig på at AstraZeneca-vaksinen skulle utgjøre mesteparten av deres vaksiner, men dette endret seg i april da den ikke lenger ble anbefalt for personer under 50. Dermed måtte myndighetene kjøpe inn mRNA-vaksinene Pfizer og Moderna, men var langt bak i køen.

Som et resultat er bare litt over ti prosent av Australias befolkning er fullvaksinert.

Relatert