Erling Braut Haaland om rasismen mot England-ungguttene: – Jeg er målløs

Erling Braut Haaland er bare én av mange som reagerer sterkt på den rasistiske hetsen mot Englands unge spillere.

Bukayo Saka, Jadon Sancho og Marcus Rashford har alle blitt hetset på sosiale medier etter at trioen bommet på straffe i EM-finalen mot Italia.

Politiet i London skriver natt til mandag at flere av spillerne har blitt utsatt for rasistisk hets i kjølvannet av EM-finalen.

Videre skriver de at hetsen ikke vil forbigås i stillhet, men at de vil opprette etterforskning i forbindelse med meldingene.

Under de siste Instagram-innleggene til alle de tre spillerne florerer det med ape-emojier, andre rasistiske meldinger samt generell hets. Samtidig er det mange som tar dem i forsvar, og oppfordrer til å rapportere inn stygge meldinger.

Haaland: – Jeg er målløs

Erling Braut Haaland er en av mange store personligheter som reagerer på hetsen med avsky.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det fortsatt er rom for rasisme og diskriminering. Vi kommer aldri til å slutte å kjempe mot alle former for diskriminering.

KOMPISER: Jadon Sancho og Erling Braut Haaland har knyttet bånd i Borussia Dortmund.
KOMPISER: Jadon Sancho og Erling Braut Haaland har knyttet bånd i Borussia Dortmund. Foto: Michael Sohn

– Istedenfor å bli applaudert for å ha motet som behøves til å ta et straffespark, blir disse unge mennene angrepet med rasistisk hets. Jeg er målløs, skriver jærbuen på Twitter.

Haaland spiller til daglig med Jadon Sancho i Borussia Dortmund, men unggutten er forventet å bli offisielt klar for Manchester United om kort tid etter at klubbene ble enige om en overgangssum under EM.

Southgate reagerer

Også landslagssjef Gareth Southgate ut mot rasismen noen av spillerne i troppen opplever.

– At noen av de blir utsatt for rasisme er utilgivelig, sa han på en pressekonferanse mandag.

England-spillerne har tatt standpunkt mot rasisme hele turneringen ved å gå ned på kne før hver kamp. Southgate sier at noe av rasismen kommer fra innad i England.

– Noe av det har kommet fra utlandet, men noe av det kommer også fra dette landet, fortsatte han.

Han var klar på at spillerne nå må beskyttes og hjelpes i tiden fremover.

– Vi må forsikre de om at vi er der for dem, og i samråd med klubbene ta vare på disse guttene, sa Southgate.

Veggmaleri vandalisert

Kort tid etter tapet mot Italia ble også et veggmaleri av Marcus Rashford i Manchester vandalisert med graffiti.

Kunstverket, som pryder en vegg i forstaden Withington i Manchester, er basert på et fotografi av Daniel Cheetham og malt av gatekunstneren Akse.

Veggmaleriet ble bestilt og fullført i forbindelse med Manchester United-stjernens samfunnsengasjement og politiske kamp knyttet til bekjempelsen av matmangel blant fattige barn og familier i England.

– Vi turte å drømme i går og håpet ble knust, men å våkne opp til dette er mer deprimerende. Rasisme ser ut til å være mer og mer utbredt, sier Ed Wellard, en av mennene bak veggmaleriet til BBC.

VANDALISERT: Veggmaleriet av Marcus Rashford i Manchester ble i løpet av natten vandalisert etter Englands tap mot Italia på straffer.
VANDALISERT: Veggmaleriet av Marcus Rashford i Manchester ble i løpet av natten vandalisert etter Englands tap mot Italia på straffer. Foto: Peter Byrne

Får støtte

Flere profiler har også støttet Saka og de andre England-spillerne etter nederlaget, deriblant Steven Gerrard og Ian Wright.

– Vårt stjerneskudd. For alltid, skriver Wright om Saka på Instagram.

– Så modig gutt, sier Gerrard på sine sosiale medier.

Prins William skriver følgende på Twitter:

– Jeg blir trist av rasismen rettet mot England-spillerne etter finalen. Det er fullstendig uakseptabelt at spillerne må oppleve slik avskyelig oppførsel. Det må stoppe nå, og alle de involverte må bli holdt ansvarlig for dette.

The Times' sjefsskribent Henry Winter fordømmer også de rasistiske meldingene.

Mandag morgen går statsminister Boris Johnson ut på Twitter og tar spillerne i forsvar.

– Det engelske laget fortjener å bli hyllet som helter, ikke rasistisk hetset på sosiale medier. De som er ansvarlige for denne forferdelige hetsen bør skamme seg, skriver Johnson.

Ikke første gang

Rashford har tidligere uttalt seg i media om hetsen han mottar på sosiale medier.

«Mennesker og sosiale medier på sitt verste. Ja, jeg er en mørk mann og er stolt av det hver eneste dag. Ingen, eller ingens kommentarer vil gjøre at jeg føler meg annerledes. Så beklager hvis du så etter en reaksjon, for det får du ikke her», skrev Rashford på sin Twitter-konto i kjølvannet av et Manchester United-tap i januar.

Relatert