Tidligere FIS-president Gian Franco Kasper er død

Gian Franco Kasper ble 77 år.

 Foto: Johann Groder
Foto: Johann Groder

Kasper gikk bort fredag kveld etter å ha tilbragt mer enn en måned på sykehus, skriver Det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding.

Sveitseren har vært president i FIS i 23 år, et verv han trakk seg fra før kongressen i begynnelsen av juni.

– Dette er virkelig trist, selv om det ikke var uventet. Han har levd og åndet for skisporten i 50 år, og det er leit at dette skulle skje når han nå skulle få litt tid til å gjøre andre ting, sier skipresident Erik Røste til NTB.

– Det er en meget betydningsfull idrettsleder som har gått bort. Kasper sto for moderniseringen av skisporten. Da han ble ansatt (som generalsekretær), var han mer eller mindre den eneste ansatte i FIS-systemet, men i løpet av hans tid har FIS blitt en tungvekter i internasjonal idrett. FIS står for 55 prosent av alle medaljeøvelser i vinter-OL og har svært god økonomi som kommer alle nasjoner til gode, fortsetter han.

– Unik

– Gian Franco Kasper var unik i det internasjonale sportssamfunnet, sier Johan Eliasch, den nye FIS-presidenten, i pressemeldingen.

Han roser videre hvordan Kasper bygget opp FIS.

– Jeg hadde det privilegium å kjenne Gian Franco i 25 år, og delte mange fine øyeblikk og historier med ham. Han vil bli dypt savnet innad i FIS og den internasjonale sportsverdenen. På vegne av hele FIS-familien vil jeg rette vår dypeste medfølelse til Kasper-familien, sier Eliasch.

Kasper var gift og hadde én sønn.

Kasper var IOC-medlem fra 2000 til 2018, de to siste årene også styremedlem. Han hadde verv også i Verdens antidopingbyrå (Wada).

Sveitseren har i senere år fått en del kritikk for uheldige utspill og kommentarer. For et par år siden beklaget han offentlig en uttalelse om at det er mye lettere å arrangere OL i diktaturer enn i demokratier.

Kaspers arv

– Han har hatt noen uttalelser det har vært grunnlag for å reagere på, men jeg opplever at han i stor grad korrigerte det selv, sier Erik Røste til NTB.

– Det jeg har lyst til å trekke fram ved Kasper er at han virkelig var opptatt av idretten. Han kunne den i detalj, og han gikk aldri på akkord med idrettens fundament. Om det var snakk om øvelser hadde sin rettmessige plass i OL-programmet, sto han på og var sta som et esel. Han jobbet for sporten, og hans mantra var at vi skulle generere penger til å investere i sporten, ikke tjene penger på sporten.

Røste mener idrettens eierskap til egne arrangementer er blant det aller viktigste Kasper oppnådde.

– Hvor viktig det er har vi erfart det siste året, hvor vi ikke har fått arrangere internasjonale skirenn. At vi eier våre arrangementer, og at inntektene går tilbake til idretten, er ikke nødvendigvis Kaspers fortjeneste alene, men det er en stor del av hans arv, sier Røste.

(©NTB)