FNs sikkerhetsråd stemte fredag for å holde bistandskorridoren som går via grenseovergangen Bab al-Hawa åpen i ytterligere ett år.
FNs sikkerhetsråd stemte fredag for å holde bistandskorridoren som går via grenseovergangen Bab al-Hawa åpen i ytterligere ett år. Foto: Mahmoud Hassano

Enighet om å holde nødhjelpskorridor til Syria åpen

FNs sikkerhetsråd er enige om å holde nødhjelpskorridor til Syria åpen. Vedtaket innebærer at millioner av syrere på flukt i eget land fortsatt får tilgang til livsviktig bistand.

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å fortsette nødhjelpsleveransene fra Tyrkia til den opprørskontrollerte Idlib-provinsen i Syria i ytterligere ett år.

Norge og Irland utarbeidet et resolusjonsutkast om å holde nødhjelpskorridoren via grenseovergangen Bab al-Hawa åpen.

Russland la et annet utkast til resolusjon på bordet, der det ble foreslått å holde overgangen åpen i et halvt år.

Mona Juul er Norges FN-ambassadør.
Mona Juul er Norges FN-ambassadør. Foto: Eskinder Debebe / United Nations Photo

USA og Russland ble deretter enige om å samordne de to utkastene, og Sikkerhetsrådet vedtok fredag enstemmig en resolusjon som innebærer at nødhjelpskorridoren i første omgang holdes åpen i seks måneder.

– På vegne av det syriske folk er det viktig at vi faktisk klarte å bli enige om at denne ene grensepasseringen nå holdes åpen, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul til TV 2.

– Det som nok var med på å få dette til var hardt arbeid, ikke minst fra Norge og Irland som penneførere, og en veldig konstruktiv holdning fra de faste medlemmene, ikke minst Russland og USA.

Rapport om et halvt år

Etter at det har gått et halvt år skal FNs generalsekretær António Guterres legge fram en rapport om nødhjelpsoperasjonen, samt hvilken framgang som er gjort når det gjelder leveranser av nødhjelp på tvers av fronten mellom regjeringskontrollerte og opprørskontrollerte områder i Syria.

Dersom Sikkerhetsrådet finner Guterres' rapport tilfredsstillende, vil operasjonen via Bab al-Hawa fortsette i ytterligere et halvår.

Vedtaket i Sikkerhetsrådet innebærer at en livslinje for millioner av syrere opprettholdes, opplyser den norske FN-delegasjonen på Twitter.

Truet med veto

Bistandskorridoren fra Tyrkia til Idlib, via grenseovergangen Bab al-Hawa, ville ha blitt stengt lørdag dersom ikke Sikkerhetsrådet hadde kommet fram til enighet om forlengelse.

Russland er en nær alliert av Syrias president Bashar al-Assad og mener at all nødhjelp og bistand bør kanaliseres via regimet. Landet truet derfor med å bruke vetoretten for å stenge transporten via Bab al-Hawa.

USA og flere andre land, inkludert Norge, ønsket på sin side å åpne ytterligere to andre bistandskorridorer, i tillegg til Bab al-Hawa.

– Det ble bare med den ene, er det skuffende?

– Nei, vi må tenke på at utgangspunktet var at enkelte faktisk ønsket å stenge grenseovergangene. Det at vi har klart å sikre denne ene, som er så utrolig viktig for så mange syrere, det er vi veldige glade for, sier Juul.

– Vi vet at det er ulike synspunkter, og denne gangen har vi klart å få en enstemmighet i Rådet, som er første gang siden 2016.

Opprørskontrollert

Idlib-provinsen er det den siste delen av Syria som er under opprørernes kontroll. Den kontrolleres av al-Qaida-tilknyttede Hayat Tahrir al-Sham og tyrkiskstøttede opprørsgrupper.

FN og hjelpeorganisasjoner advarte på forhånd om at livsnødvendig bistand for 3,4 millioner personer i det nordvestlige Syria sto på spill dersom Bab al-Hawa-overgangen ble stengt.

Relatert