ORANSJE: Den greske øya Kreta ble denne uken farget oransje på EUs smittekart.
ORANSJE: Den greske øya Kreta ble denne uken farget oransje på EUs smittekart. Foto: Halvard Alvik

Innstramminger i innreiseregler for Kreta og USA

Regjeringen gjør endringer i innreiserestriksjonene og karantenekrav for Luxembourg, USA, tre regioner i Finland og noen utvalgte øygrupper.

Mandag åpnet store deler av Europa opp for reiselystne nordmenn. En rekke land ble markert som grønt, noe som betyr at man kan reise fritt uten å tenke på karantene.

Men fredag ble FHIs smittevernkart oppdatert og flere områder har nå endret farge.

Den greske ferieøya Kreta går fra å være grønn til oransje. Det strammes også inn i innreiserestriksjonene til USA og Luxembourg.

– Dette skyldes endringer i smittesituasjonen som gir endret fargekategori og som fører til endring i tiltaksnivået, skriver regjeringen i en pressemelding.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til mandag 12. juli.

Gjør endringer

FHI gjør ukentlig en vurdering av smittesituasjonen i ulike land og klassifiserer dem etter fargene grønn, oransje, rød og mørkerød.

Basert på FHIs landvurdering har regjeringen valgt å gjøre flere endringer.

I Europa har Kypros og Portugal gått fra oransje til rødt. Monaco har gått fra oransje til rødt.

Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land.

Dette betyr de ulike fargene

Grønne land: Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.

Oransje land: Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.

Røde land: Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge, må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.

Mørkerøde land: Samme innreiseregler som røde land, men i tillegg må deler av innreisekarantenen gjennomføres på karantenehotell.

Lilla land: Besteforeldre, kjærester m.fl. fra disse landene får unntak for innreiseforbudet. Ellers samme innreiseregler (karantene, test osv.) som røde land.

Øvrige land i verden: Samme innreiseregler (karantenehotell, test osv.) som for mørkerøde land.

Er du fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, og kan dokumentere det med et gyldig norsk eller europeisk koronasertifikat med QR-kode? Da kan du reise inn til Norge, du er unntatt innreisekarantene og trenger ikke å ha med attest på negativ test, fylle ut innreiseregistreringsskjema eller ta test på grensen. Dette gjelder uavhengig av hvilket land du kommer fra.

Kilde: Regjeringen

Kreta blir oransje

FHI gjør en særskilt vurdering av en rekke øygrupper for å legge til rette for trygg reising til øyer som er populære reisemål for nordmenn.

Den populære ferieøya Kreta ble forrige uke kategorisert som grønn, men nå har FHI gjort en ny vurdering.

Balearene i Spania går fra oransje til rødt. I praksis betyr dette ingen endringer i innreiserestriksjoner og karantenekrav da reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land.

Følgende øygrupper forblir grønne: De joniske øyer i Hellas, Nordlige egeiske øyer i Hellas, Korsika i Frankrike, Madeira i Portugal, Sardinia i Italia, Sicilia i Italia.

Azorene og De sørlige egeiske øyer forblir oransje, mens de populære Kanariøyene i Spania fortsatt er et rødt område.

GRØNT: Den italienske øya Sardinia er et populært reisemål om sommeren. ØYA er kategorisert som grønn på FHIs nyeste landvurdering.
GRØNT: Den italienske øya Sardinia er et populært reisemål om sommeren. ØYA er kategorisert som grønn på FHIs nyeste landvurdering. Foto: Alessandro Bianchi

USA fjernes fra listen

FHI vurderer også hvilke land og områder på EUs tredjelandsliste som har en smittesituasjon som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler ved reiser til Norge.

Disse landene omtales som «lilla land».

USA oppfyller ikke lenger kravet til et såkalt lilla land og blir fra 12. juli tatt ut av listen.

Det betyr at tilreisende fra USA ikke får unntak for innreiseforbudet og må på karantenehotell.

Disse landene er fortsatt lilla: Australia, New Zealand, Israel, Japan, Libanon, Nord-Makedonia, Serbia, Sør-Korea, Singapore og Taiwan.

Relatert