UTFORDRES AV VEDUM: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, her mens hun ser på TV 2s ferske partibarometer. Foto: Frode Sunde / TV 2
UTFORDRES AV VEDUM: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, her mens hun ser på TV 2s ferske partibarometer. Foto: Frode Sunde / TV 2

Siste TV 2-måling før valgkampen: Trygve puster Erna og Jonas i nakken

Senterpartiet og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum går frem på TV 2s måling og kan bli minst like store som Høyre på Stortinget. Samtidig faller Ap markant inn i ferien.

– Senterpartiet har valgt å gå til valg på rødgrønn side i politikken. Da risikerer velgerne at en stemme på Senterpartiet blir en stemme som legitimerer at Rødt, MDG og SV skal få innflytelse på norsk politikk og på en regjering som kan bli avhengig av dem, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

Solberg har grunn til å være bekymret for Senterpartiets vekst. På TV 2s ferske måling svarer hver sjette velger som stemte Høyre i 2017 at de nå vil stemme på Trygve Slagsvold Vedum og hans Senterparti.

Kampen om å bli størst

Kun 0,6 prosentpoeng skiller Høyre og Senterpartiet på denne målingen. Ap ligger knappe to prosentpoeng foran de to igjen.

– Dette er veldig hyggelige tall. Jeg tror mange er lei av den voldsomme sentraliseringspolitikken som Erna Solberg har ført og nå ønsker en regjering for hele Norge, sier Vedum.

– Hva synes du om at Solberg nå advarer velgerne mot at en stemme på Sp kan gi makt til Rødt, MDG og SV?

– Det vet Erna Solberg at er feil, men så forsøker hun å skremme litt, da. Jeg tror folk vurderer dette her best selv, sier Vedum til TV 2.

Rødgrønn bølge

På juli-målingen er Arbeiderpartiet fortsatt landets største parti, til tross for at partiet ramler ned 2,3 prosentpoeng. Men like bak følger altså Høyre og Senterpartiet med 36 mandater hver i Stortinget. Jonas Gahr Støre er likevel fornøyd med å være størst.

– Arbeiderpartiet er i flyt nå. Vi reiser rundt og får snakket om arbeid, velferd og klima. Rettferdig politikk. Nå er det vanlig folks tur. Det er en god kurs å være på frem til september.

Det rødgrønne flertallet er overveldende: Av Stortingets 169 representanter ville bare 60 av disse vært fra dagens fire ikke-sosialistiske partier.

Solberg har likevel ikke gitt opp kampen.

– Valget blir jevnere enn hva denne målingen viser. Valgkampen kommer til å vise skillinjene i norsk politikk, hvilke partier som er best på å legge til rette for at det skapes flere jobber og inkluderes flere i arbeidslivet. Alle disse viktige sakene for fremtiden i Norge. Så jeg tror vi har en god sjanse for å vise både hva vi har fått til og hva vi skal gjøre fremover, sier Solberg.

Fakta om TV 2s partibarometer

Målingen er tatt opp av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 982 personer mellom 28.06-02.07.2021.

Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Kantars partibarometer for TV 2 gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017 og endringer i styrkeforholdet mellom partiene.

Mandatberegningen er laget av TV 2.

Modellen er justert for det antall mandater som skal velges fra hvert fylke når fordelingen skal justeres ut fra folketall foran neste valg. Det betyr at Oslo får 1 mandat ekstra, Akershus får 2 mandater ekstra, mens Møre og Romsdal, Oppland og Buskerud mister et mandat hver.

Relatert