OMSTRIDT: Tsjekkias president Milos Zeman.
OMSTRIDT: Tsjekkias president Milos Zeman. Foto: Lisa Leutner/AP/NTB

Ny lov splitter EU: – Transseksuelle er motbydelige

Tsjekkias president støtter Ungarns statsminister.

I et TV-intervju søndag kommenterte Tsjekkias president Milos Zeman den nye LHBT-loven i Ungarn, og kalte transseksuelle for «motbydelige», melder nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg kan forstå homofile, lesbiske og så videre. Men vet du hvem jeg ikke forstår i det hele tatt? Det er transseksuelle. Hvis du gjennomgår en kjønnsskifteoperasjon, begår du kriminell selvskading. Ethvert kirurgisk inngrep utgjør en fare og jeg synes disse transseksuelle er motbydelige, sa Zeman til CNN Prima.

Rundt 30.000 deltok i Pride-paraden i Praha i 2019.
Rundt 30.000 deltok i Pride-paraden i Praha i 2019. Foto: Michal Cizek/AFP/NTB

Zeman uttrykte samtidig støtte til Ungarns statsminister Viktor Orbán.

– Viktor Orbán sier at han ikke er imot homofile, men manipulasjonen av både foreldre og barn i seksualundervisningen. Jeg ser ingen grunn til å være uenig med ham, fordi jeg er irritert på feministene, Metoo-bevegelsen og Praha-Pride, sa Zeman.

Splitter EU

Loven er fordømt av 17 EU-land, og splitter unionen.

EU har truet med å gå til sak mot Ungarn etter at landet vedtok loven som begrenser unges adgang til informasjon om homofili og transpersoner, og tilsynelatende skal være et «vern mot pedofili».

Nederlands statsminister Mark Rutte mener at Ungarn ikke hører hjemme i EU lenger, og er en av EU-lederne som har lovet å fortsette kampen mot diskriminering.

Frankrikes president Emmanuel Macron fordømmer også loven, og mener at EU må kjempe en «kultur- og sivilisasjonskamp» for å stanse fremveksten av illiberale ideer som truer europeiske verdier.

En dragartist protesterer med et regnbueflagg utenfor det ungarske parlamentet i Budapest.
En dragartist protesterer med et regnbueflagg utenfor det ungarske parlamentet i Budapest. Foto: Bela Szandelszky/AP/NTB

– Hvordan havnet europeiske folk her? Vi ser det i flere medlemsland – som Ungarn, Polen og mange andre – en antiliberal konservatisme som går mot våre verdier. Det undergraver de verdiene og det som gjennom århundrer har blitt en kjerne i vestlig, liberalt demokrati, sa presidenten 25. juni.

Lederne i Tsjekkia, Bulgaria, Kroatia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia og Slovenia mener at Ungarns nye lov ikke bryter med EUs verdier.

I forbindelse med EU-toppmøtet i forrige uke valgte ni lands ledere å ikke skrive under på et brev der man lovet å fortsette innsatsen «for å garantere at fremtidens europeiske generasjoner kan vokse opp i en atmosfære av likestilling og respekt».

Opprørt

Lørdag sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide at hun er opprørt over den ungarske loven, og beskrev den som et av de verste eksemplene vi har sett i nyere tid.

– Her presenterer en statsminister og en regjering en lov som forbinder homofili med pedofili, det er helt vanvittig, sa utenriksministeren til VG.

I sin nye handlingsplan for å fremme skeives rettigheter nasjonalt og internasjonalt skriver Erna Solbergs regjering at ingen skal utsettes for trakassering og vold på grunn av sin identitet.

Vedtok omstridt lov i Ungarn

  • 15. juni vedtok Ungarns folkevalgte et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.
  • Forslaget ble vedtatt med 157 stemmer for og 1 stemme mot i nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av statsminister Viktor Orbans høyrepopulistiske parti Fidesz. Ytre høyre-partiet Jobbik støttet også forslaget.
  • Loven har som hovedmål å bekjempe pedofili, men inneholder også endringer som forbyr visning av andre legninger enn heteroseksualitet i skolenes seksualundervisning, samt i filmer og reklame rettet mot personer under 18 år.
  • «For å sikre at barns rettigheter beskyttes, kan ikke pornografi og innhold som viser seksualitet for sin egen skyld eller som viser avvik fra kjønnsidentitet, kjønnskorrigering og homoseksualitet gjøres tilgjengelig for personer under 18 år», heter det i lovteksten.
  • Seksualundervisning skal heller ikke «ha som mål å fremme kjønnssegregering, kjønnskorrigering eller homoseksualitet», heter det videre.
  • Kritikere mener den nye loven er en «kraftig innskrenking» av ytringsfriheten og barns rettigheter. I praksis innebærer den et forbud mot opplæringsprogrammer og reklamemateriell fra LHBT-grupper.
  • LHBT-aktivister i Ungarn og internasjonale organisasjoner har kommet med skarp kritikk mot lovforslaget og har sammenlignet det med en russisk lov fra 2013 som forbyr homofil «propaganda». (NTB)

Relatert