BLE 87 ÅR: Kolbein Falkeid døde søndag, 87 år gammel. Foto: Håkon Mosvold Larsen
BLE 87 ÅR: Kolbein Falkeid døde søndag, 87 år gammel. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Lyriker Kolbein Falkeid er død

Lyrikeren Kolbein Falkeid, som hele Norge kjenner tekstene til gjennom samarbeidet med gruppa Vamp, er død. Han ble 87 år gammel.

Han sovnet stille inn i søndag med sine nærmeste rundt seg, opplyser datteren Unn Falkeid til NTB.

Falkeid var født 19. desember 1933 i Haugesund. Han debuterte med «Gjennom et glass-skår» i 1962, og har siden gitt ut over 20 diktsamlinger. Falkeid var regnet som en av våre fremste samtidslyrikere.

I 1988 mistet Falkeid en datter, og året etter kom «En annen sol» der diktene gir uttrykk for ulike sider ved sorgen. Samlingen fikk strålende kritikker og ble sett på som Falkeids virkelige gjennombrudd.

Brages hederspris

I 2011, 78 år gammel, fikk han Brages hederspris for sin lyrikk.

– Dette var en veldig hyggelig bekreftelse på at dikt fortsatt er viktig, selv i en tid med mye underholdning som såpeoperaer og krim, sa prisvinneren til NTB.

Juryen pekte spesielt på at Falkeid har skrevet folkelig og hverdagsnært i modernistisk lyrikktradisjon. Den viste også til betydningen han har hatt for å øke utbredelsen av lyrikken i Norge.

Kongens tale

I sin nyttårstale i 2015 åpnet kong Harald med å sitere fra Falkeids dikt «Jeg finner nok fram», et dikt mange har søkt trøst i:

«Døden er ikke så skremmende som før.

Folk jeg var glad i

har gått foran og kvistet løype

De var skogskarer og fjellvante.

Jeg finner nok fram».

– Det var en usedvanlig stor ære, sa Falkeid til Haugesunds Avis om at kongen hadde brukt diktet i sin tale.

Stort publikum

Vamp har satt musikk til en rekke av Falkeids tekster, en av de mest kjente er den vakre «Tir n'a Noir».

Kolbein Falkeid er oversatt til en lang rekke språk. I tillegg til Brages ærespris har han blant annet mottatt den prestisjetunge Dobloug-prisen fra Svenska Akademien. I 1998 var han festspilldikter i Bergen.