STJERNESKUDD: Sha'Carri Richardson er et av amerikanernes største gullhåp i de olympiske lekene i Tokyo. Dette er hennes første OL.
STJERNESKUDD: Sha'Carri Richardson er et av amerikanernes største gullhåp i de olympiske lekene i Tokyo. Dette er hennes første OL. Foto: Patrick Smith

– Bestemor ba meg om å gi dem et spark i ræva

Den amerikanske sprintstjernen Sha'Carri Richardson tar både friidrettsbanen og internett med storm. Nå er hun klar for OL i Tokyo.

Er det et navn du skal lære deg akkurat nå, er det Sha'Carri Richardson.

21-åringens utrolige idrettsprestasjoner har lenge gått under radaren til de fleste, mye på grunn av koronapandemien.

Gjennombruddet hennes kom nemlig i juni 2019, da hun satt juniorverdensrekord på både 100- og 200-meter.

Men nå har verden for alvor fått øynene opp for det som sannsynligvis er friidrettens nye superstjerne.

Under det amerikanske OL-uttaket forrige helg løp hun inn til seier i finalen med tiden 10.82. Hun dermed sikret en plass i USAs OL-tropp under sommerens leker i Tokyo.

Feiret 30 meter før mål

Det var likevel prestasjonen hennes si semifinalen som virkelig imponerte. Da løp hun inn til den smått utrolige tiden 10.64 (riktignok i for mye medvind).

Dette gjør henne til den fjerde raskeste kvinnen i historien.

Sannsynligvis kunne hun løpt enda raskere. Allerede 30 meter før mål begynte hun feiringen ved å løfte opp hånden og peke på klokken, for å gjøre alle tilskuerne oppmerksomme på den fantastiske tiden .

OVERLEGEN: Sha'Carri Richardson tar seg tid til å peke på klokken for å understreke den fantastiske tiden, før hun løper i mål til en sikker førsteplass under semifinalen i det amerikanske OL-uttaket på 100-meter.
OVERLEGEN: Sha'Carri Richardson tar seg tid til å peke på klokken for å understreke den fantastiske tiden, før hun løper i mål til en sikker førsteplass under semifinalen i det amerikanske OL-uttaket på 100-meter. Foto: Patrick Smith

– Min tilstedeværelse får historie til å skrives

Selv om hennes idrettsprestasjoner er fenomenale, er det vel så mye hennes store personlighet som tiltrekker oppmerksomhet.

Sprintstjernen sjokkerer nærmest hver gang hun åpner munnen, med sin ekstreme selvtillit og sprudlende personlighet.

Blant annet har hun uttalt at hun vil skrive historie hver gang hun tar steget inn på banen, og at folk «bør f**n meg huske navnet mitt».

Etter at veteranen Shelly-Ann Fraser-Pryce løp inn til tiden 10.63 tidligere denne måneden, la Richardson ut en melding på Twitter der hun tok deler av æren for det utrolige løpet:

«Min tilstedeværelse på banen får historie til å skrives, dere trenger ikke å takke meg.»

Forlatt av sin biologiske mor

Det unge talentet bruker ofte Twitter til å uttrykke seg. Før Diamond League-åpningen tidligere i sesongen la hun ut følgende beskjed:

«Bestemor ba meg gi dem et spark i ræva, så ingen er trygge».

Richardson har for øvrig et helt spesielt forhold til bestemoren sin. Moren forlot henne i barndommen, og hun vokste derfor opp sammen med sin bestemor og tante.

Da hun vant finalen i OL-uttaket løp hun rett opp på tribunen for å gi bestemoren sin en lang klem.

– Bestemor er hele hjertet mitt, hun er min superhelt. Å ha henne her, på mitt livs største konkurranse, det er helt fantastisk. Det føltes egentlig bedre enn å vinne løpene, det å bare holde henne etter at jeg har nå har blitt en olympisk utøver, sa hun til magasinet Runners World.

KLEMMER BESTEMOR: Sha'Carri Richardson klemmer bestemoren sin Betty Harp etter finaleseieren under det amerikanske OL-uttaket 19.juni.
KLEMMER BESTEMOR: Sha'Carri Richardson klemmer bestemoren sin Betty Harp etter finaleseieren under det amerikanske OL-uttaket 19.juni. Foto: Steph Chambers

Mistet moren

I et intervju med NBC rett etter seieren, kom den ferske olympieren med en sjokkerende avsløring. Bare en uke før OL-kvalifiseringen, hadde hun mistet sin biologiske mor.

Denne informasjonen var så uforventet at reporteren måtte forsikre seg om han hadde hørt riktig.

– Ja, og jeg er fortsatt her. Min biologiske mor gikk bort, men jeg valgte å fortsette å jakte på drømmene mine. Ingen vet hva jeg går igjennom. Dere ser meg bare på banen med det pokerfjeset jeg velger å ta på meg, sa Richardson til NBC med tårer i øynene.

Var suicidal på High School

Dette er ikke første gang 21-åringen har opplevd dramatiske hendelser. I tillegg til at hun ble forlatt av moren i barndommen, har hun også vært åpen om sine psykiske utfordringer.

Da hun gikk på High School hadde hun det en periode så vanskelig at hun prøvde å ta sitt eget liv.

I fjor kunne amerikaneren fortelle at hun nå får psykologhjelp for å holde de mørke tankene i sjakk.

– Jeg har en psykolog, og i løpet av pandemien har vi snakket på Zoom eller over tekstmeldinger når jeg har hatt behov for det. Han gir meg råd, og foreslår ulike taktikker som kan hjelpe meg når jeg sliter, uttalte hun under et intervju med Team USA i fjor.

Minner om legende

HENDENE I VÆRET: Slik pleide også legenden Florence Griffith-Joyner å krysse målstreken. Bilde fra da Richardson tok juniorverdensrekorden i 2019.
HENDENE I VÆRET: Slik pleide også legenden Florence Griffith-Joyner å krysse målstreken. Bilde fra da Richardson tok juniorverdensrekorden i 2019. Foto: Eric Gay

Den kontroversielle løperen får også mye oppmerksomhet for sitt utseende. Med hår som konstant skifter farge og milelange øyevipper, er hun mildt sagt et oppsiktsvekkende syn.

De lange, lakkerte fingerneglene og den spesielle måten å krysse målstreken på, minner også skremmende mye om den avdøde legenden Florence Griffith-Joyner, også kalt Flo-Jo. Hennes rekorder på 100- og 200-meter har lenge blitt regnet som nærmest uslåelige.

Men dette holder å kanskje på å endre seg. Den siste tidens prestasjoner har nemlig fått flere til å lure på om stjerneskuddet fra Texas kanskje kan være den som endelig tar knekken på de snart 33 år gamle rekordene.

Skal vi tro Richardson selv, kan det allikevel se ut som at det vil ta litt tid før vi får se en ny verdensrekord, i alle fall fra fra henne.

– Reisen min har så vidt begynt. Jeg har bare lyst til å fokusere på å utvikle meg selv. Jeg vil ikke legge så store forventinger på meg selv, og så ende opp med å bli skuffet, forteller hun ifølge BBC.

Relatert