UTTALER SEG: Britney Spears (39) har selv bedt retten og en høring hvor hun skulle få komme til orde. Foto: Chris Pizzello
UTTALER SEG: Britney Spears (39) har selv bedt retten og en høring hvor hun skulle få komme til orde. Foto: Chris Pizzello

Varsler søksmål: – Jeg vil bare ha livet mitt tilbake

GOD KVELD NORGE (TV 2): På videolink fra hjemmet sitt uttalte Britney Spears seg i saken om formynderiet hun er underlagt faren: – Jeg er så sint, det er sykt, sa hun i rettshøringen.

Det var knyttet svært stor spenning til at popprinsesse Britney Spears endelig skulle uttale seg for retten i den betente striden rundt vergemålsordningen.

Helt siden 2008 har nemlig faren Jamie Spears hatt kontroll over henne gjennom et formynderi, som egentlig skulle være midlertidig etter Britneys kollaps i 2007.

13 år etter er han fremdeles datterens verge, sammen med en utnevnt stiftelse.

Onsdag kveld norsk tid forklarte Britney selv seg for retten i Los Angeles, i en høring hun selv hadde bedt om at skulle finne sted.

– Jeg vil bare ha livet mitt tilbake

Britney Spears var ikke fysisk til stede under rettssaken, men deltok via digital videooverføring. Høringen startet med at advokaten til Britney, Samuel Ingham, introduserte henne og påpekte at hun skulle få snakke fritt.

– Min klient kan diskutere hva hun vil om vergemålsordningen og kan si hva hun vil, sa han ifølge Independent.

Britney åpnet deretter opp om at hun håper de som har gjort dette mot henne ikke slipper unna, og at deres handlinger får konsekvenser.

– Jeg vil bare ha livet mitt tilbake. Jeg ønsker å saksøke familien min, sa hun ifølge Fox News.

Vil avslutte vergemålet

Videre fortalte Britney Spears at hun ønsket å ikke lenger ha faren sin som verge, og sa at hun mente vergemålet har vært krenkende.

– Jeg ønsker at vergemålet blir avsluttet med en gang uten noe form for testing, og jeg vil ikke gå i terapi to ganger i uken, sa hun og fortsatte:

– Jeg er ikke glad, jeg får ikke sove. Jeg er så sint, det er sykt. Jeg er deprimert.

Hun påpeker at hun de siste årene ikke har fått lov til å ta mange avgjørelser selv. Blant annet sier hun ikke har fått muligheten til å dra til legen for å fjerne spiralen som har hindret henne i å få barn.

– Jeg ønsker å kunne gifte meg og få barn.

Faren er lei seg

Britney forklarte i retten at hun i 2018 ble tvunget til å dra på en turné, og tvunget til å bytte medisiner, skriver The Hollywood Reporter. Hun sier at familien hennes gjorde ingenting med det, og at faren var «all for it».

Advokaten til faren sa at Jamie Spears er lei seg for å se at datteren lider og har det så vondt.

– Mr. Spears elsker datteren sin veldig mye.

Retten avbrøyt høringen etter at de oppdaget at noen tok opp lyden. De var spesielt bekymret ettersom det dagen før hadde blitt lekket konfidensielle dokumenter.

Lekkede dokumenter

The New York Time, som også sto bak den mye omtalte dokumentaren «Framing Britney Spears», har fått tilgang til nye rettsdokumenter i tvisten mellom Britney og faren.

Der kommer det frem at Britney i langt større grad enn hva som tidligere er kjent, skal ha forsøkt å komme seg ut av vergemålet.

– Hun er «lei av å bli utnyttet», det er hun som jobber og tjener pengene mens alle rundt henne får lønn fra henne, heter det i dokumentene.

Så tidlig som i 2014 skal Britney ha stilt spørsmål ved hvorvidt faren burde og kunne styre over henne. Hun skal blant annet ha vist til hans angivelige alkoholproblemer.

Saken er til behandling i en domstol i Los Angeles i USA.

Britney Spears og vergemålet

Februar 2007: Britney barberer av seg håret og angriper en bil med en paraply. Det neste året er hun hyppig inn og ut av rehab.

Januar 2008: Popstjernen hentes av ambulanse i eget hjem etter et mentalt sammenbrudd, og mister retten til å besøke sønnene.

Februar 2008: En domstol beslutter at Jamie Spears skal være datterens midlertidige verge og få full råderett over eiendeler og økonomi.

Oktober 2008: En dommer forlenger vergemålet på ubestemt tid.

Mars 2011: Britney gir ut sitt syvende album, «Femme Fatale».

Desember 2013: Las Vegas-showet «Britney: Piece of Me» sparkes i gang og skal vare i fire år. Hun gir også ut sitt åttende album.

August 2016: Albumet «Glory» slippes. Dette er hennes niende plate, og den siste i rekken. Etter dette slutter Spears å gi ut ny musikk.

August 2018: Spears er på sin foreløpig siste verdensturné. Hun avlegger også Oslo et besøk, og slaktes av anmelderne.

Januar 2019: Britney kansellerer 32 planlagte konserter i sitt nye Las Vegas-show, og begrunner det med at faren er på sykehus.

April 2019: Britney bekrefter at hun har vært på psykiatrisk sykehus, og avkrefter i en Instagram-post at det var mot hennes vilje.

September 2019: Jamie Spears overlater ansvaret til den midlertidige vergen Jodi Montgomery som følge av egne helseproblemer.

Juli 2020: Britneys bror Bryan uttaler seg om vergemålet i en podcast: «Hun har alltid ville komme seg ut av det», sier han.

August 2020: En dommer i retten i Los Angeles forlenger vergemålet til februar 2021.

November 2020: Retten vedtar at stiftelsen «Bessemer Trust» blir medansvarlig for Britneys eiendom, men vil ikke fjerne faren som verge.

Desember 2020: Vergemålet forlenges til september 2021.

Februar 2021: Dern omstridte New York Times-dokumentaren «Framing Britney Spears» publiseres.

Mars 2021: Britneys advokat ber om at den midlertidige vergen Jodi Montgomery overtar permanent, og at faren fjernes som verge.

April 2021: Britney ber selv via sin advokat om å få snakke til retten i en ny høring. Søknaden innvilges, og Britney skal uttale seg 23. juni.

Relatert